نقد هنرمند ارجمند جناب آقای شاپور اسلامی درخصوص نمایشگاه استاد مهدی فلاح
با عنوان : به بهانه غلبه سپیدی بر سیاهی
....................................................................................................................................
............................................................................................................................................
به بهانه غلبه سپیدی بر سیاهی
استادا!
آرزوهای من آبله گونه اند
که میان ترانه ای تو هیاهو می کنند
مرا اما بگذار تا سراپا گوش باشم
" رابیند رانات تا گور "
صدای چرخش و گردش قلم در سیاهی شب بر سپیدی کاغذ و نوای موزون " تحریر " " صدا غیر از سپند از هیچکس بیرون نمی آید " در تلفیق و ترکیب صداهای متنوع خویش را می یابند. او قلم از قلمدان میدان بر می دارد ، قناری حنجره اش را از قفس درون رها می سازد و میانه میدان را با رقصی چنان ، طراوت می بخشد که " آنم آرزوست " استاد مهدی فلاح از زمره هنرمندانی است که وجودش به چندین هنر آراسته است ، هر چند نامش بیشتر با هنر خوشنویسی و موسیقی تداعی می شود اما از دلبستگی و شناخت او به تدهیب ، نقاشی و عکاسی نیز نباید غافل شد . با اینکه از کارشناسان مطرح آثار هنری در حوزه خوشنویسی است ، اما در فعالیت های اجتماعی هم همتی در خور توجه دارد . چند دوره حضور فعال در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران ، عضویت در مجامع ادبی و هنری معتبر و همکاری با نهاد های خیر و مدرسه ساز و برگزاری کلاسهای آموزشی در دوره های ممتاز و فوق ممتاز از آن جمله اند.
نمایشگاه حاضر بر خلاف پیش فرض های ذهنی که خوشنویسی صرفاً با مرکب مشکی بر روی کاغذ سپید یا ابر و باد تحریر شده است ، سنت شکنی شده است و این بار استاد فلاح غلبه سپید را بر سیاهی به نمایش گذاشته است او سعی کرده است با بکار گیری رنگ سپید ، شادابی ، روشنی ، خرد و آگاهی ، طراوت و پاکی را به بیننده القاء نماید.
........................................................................................................
........................................................................................................
او با حفظ سنت هاو بکارگیری نشانه هایی از کاشی ایرانی و سفال و رنگ های لاجوردی و اْخرایی در پس زمینه های کار بار دیگر تعهد خود را به پایبندی اصول کلاسیک نشان داده است و از آن به عنوان پلکان پیشرفت و تحول خود استفاده نموده است . رد پای اندیشه کریشنا مورتی را بخوبی در آثار استاد می توان مشاهده کرد که " رسیدن یعنی مرگ و حرکت یعنی زندگی " . او خواهان تازگی و نو بودن است و هیچگاه از تلاش و حرکت و تغییر و تحول دست بر نداشته است.
او در ترکیب بندی مضامین و اشعاری که استاد سخن سعدی نقش بیشتری به عهده گرفته است توانسته است با قدرت دست و توانایی ذهنی در ترکیب و غالبا با 2 یا 3 کشیده از حروف و کلمات مهم ، هر دو سوی تابلو را به هم پیوند دهد. هرچند این ترکیب بندی در چند اثر تکرار می شود ولی زیبایی و توانایی در اجرای آثار ، بیننده را مجاب خواهد کرد که هر کدام جای ویژه خود را دارد. رنگ بندی پس زمینه آثار با توجه به تنوع و حسن انتخاب ، علایق فردی هر بیننده را به خالق اثر نزدیک و همراه می سازد که این امر موفقیت مناسبی محسوب خواهد شد.
استاد فلاح هر چند از ترکیب و فرم های سنتی نهایت بهره را برده است ولی هوشمندانه آثار خود را از تکرار و شباهت محض به اساتید و آثار قدما دور نگاه داشته است .
نباید دوراز نظر داشت که او نیز همچون اکثر خوشنویسان معاصر توان دل کندن از شعرها و متون سنتی را ندارد. فلاح نباید تردید کند که ادبیات معاصر کشور عزیزمان و آثار ادبی و اشعار بزرگان جهان نیز می تواند پل ارتباطی مناسبی برای این نوگرایی و پیوند متعارف کارهای خوشنویسی ایشان باشد . او برای حضور در محافل هنری جهان چیزی کم ندارد و آثار هنری ایشان این روزها بخوبی گویای فضای گسترده اندیشه تفکرات اوست.
فلاح با پایبندی به حفظ سنتها و تمرین و ممارست ، در زنده نگه داشتن فرم صحیح کلمات و ترکیب بندی های سنتی ، سعی کرده است دل به عادت نبندد و از تکرار پرهیز کند ، تو باور دارد:
" به آرامی آغاز به مردن می کنی !
اگر برده عادات خودشوی
اگر همیشه از یک راه تکراری بروی
اگر روز مره گی را تغییر ندهی
اگر رنگهای متفاوت به تن نکنی
به آرامی آغاز به مردن می کنی !
" پابلو نرودا"
فلاح پیچیدگی و چرخش و گردش زمین و منظومه شمسی و افکار پرسش گر خود را در تابلو های خوشنویسی به نمایش می گذارد، علاقمندی وی به کادر های غیر متعارف و تکرار حروف و کلمات و در هم تنیدن و بافتن آنان به هم و اتصالات غیر معمول ، نشان روح سرکش و جستجو گر اوست.
......................................................................................................
......................................................................................................
او که در موسیقی نیز صاحب اندیشه و تفکر است و سالها از محضر اساتید طراز اول بهره جسته است توانسته است با تلفیق و ترکیب این دو هنر ، تأثیر موزون و هارمونیک و ریتمیک هر یک را در هم دخالت دهد ، دخالتی که به کمال کار می آید و هر یک دیگری را به سوی تعالی سوق می دهد.
وقوف و شناخت علمی ایشان از ترکیب بندی در خط و جسارت و شهامت در تنوع و نوآوری ، از ویژگی های فردی ایشان محسوب می شود .
کرسی و ترکیب ، کرشمه ، نت و نقطه ، قلم و ساز ، صدا و سکوت . . . هر یک تأثیرات مثبت خود را بر دیگری گذاشته است و بیننده و شنونده در آثار خوشنویسی و موسیقی ایشان هر دو را می توانند ، همزمان احساس کنند.
جان فشانیهاست بیدل در تماشای رخش چون سحر کن نقد عمر خویش صرف آفتاب " بیدل "
هر چند همنشینی و تلمذ از محضر اساتید طراز اول این مرز وبوم در عرصه موسیقی ، ادبیات ، خوشنویسی و . . . از جمله استاد شجریان ، استاد فریدون مشیری ، استاد شفیعی کدکنی ، استاد امیر خانی و . . . در شکل گیری شخصیت هنری ایشان سهم بسزایی داشته اند و فراوان اموخته است ، اما بدور از انصاف است که سهم همسر و خانواده هنرمندشان را در ویژگی های هنرمند معاصر که با همه دغدغه های هنری و تلاش در جهت تکامل و شکل بخشیدن به توانمندی هنر خود از یکسو و از سویی سامان بخشیدن به وضعیت اقتصادی خانواده ، نادیده انگاشت.
از نقش همسر مهربان و صبور ایشان که سالها با تحمل در راه رسیدن به هدف ، یاور استاد بوده اند و همچنین فرزندان هنرمندشان نباید غفلت نمود.
از شعله
به پاس روشنایی اش
شکر گزاری کن
اما چراغدان را نیز
که همیشه صبورانه در سایه می ایستد
از یاد مبر
" تاگور "
نقد آثار و فعالیت های هنری استاد فلاح در سه دهه اخیر مستلزم بررسی همه جانبه و فرصت بیشتری را می طلبد ، تلاشهای او برای خواستن ، رسیدن و ادامه . .. . هرچند دارای چالش ها و افت و خیز های فراوانی بوده است ، بررسی سیر پیشرفت و تحول آثار خوشنویسی او حاکی از آن است که وی در تمام سالها ، مشق کرده است ، مشق ، مشق ، مشق و مشق . . .
"در خاتمه "
فلاح قصد ماندگاری دارد و این مقدور نمی گردد مگر با تلاش و کار مستمر و مداوم و او " چنین می کند "
فلاح قصد تنوع و خلاقیت و نوآوری دارد که مستلزم پرهیز از تکرار و شبیه سازی است و او " چنین می کند "
فلاح قصد دارد با کار زیاد و ممارست فراوان در تمرین خوشنویسی و موسیقی خود را به عنوان انسانی کمال طلب ، که زیبایی را می فهمد و آن را به اشکال متنوع به نمایش می گذارد تا از لذایذ آن دیگران نیز بهره مند شوند ،سهم خود را در ماندگاری و پویایی فرهنگ و هنر این سرزمین کهن ادا نماید.
" و چنین است ".
مانا و پایدار بمان استاد
زمستان 1390
شاپور اسلامی
...............................................................................
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید