بخش دوم مصاحبه با استاد احمد آریا منش
پیرامون خط نقاشی و گرایش های نوین خوشنویسی
..............................................................................................................
........................................................................................
* یعنی می توانیم بگوییم که از ویژگی های نقاشی خط معاصر ما این است که نقاشی ایرانی را به دنیا معرفی می کند؟
- بله ، دقیقا نقاشی ایرانی دارای هویت ایرانی است که معرفی می کند به آن طرف آبها و به همه و شاید ما هم غیر از این صاحب امضا و سبک خاصی در نقاشی نبودیم. تمام نقاشان تحصیل کرده ما مقلد نقاشان خارجی هستند ، کوبیسم می کشند ، امپرسیالسم و رئالیست و ... . هرچه الگویشان بزرگ می شود استادشان آن طرف است ولی وقتی می گوئیم نقاشی ایرانی یعنی اینکه از فون خط استفاده کنیم و الگویش کنیم. از اینجا یک مبحث دیگری را باز کنیم و آن هم اینست که خط نقاشی را شاخه شاخه کنیم . چیزی که الان دوستان دارند شروع می کنند یعنی ما بعضی از اساتید را داریم که مهارت خاصی در نوشتن دارند و دستشان قوی است و شروع به کارهایی با رنگ می کنند.شخص دیگری می آید و روی دیزاین و طراحی آن کار می کند ، شخص دیگری می آید و روی فرم ها کار می کند ، دیگری می آید روی ترکیب بندی ها کار می کند یا بعضی ها می آیند روی حروف اتفاقی کار می کنند یعنی با قاعده کار نمی کنند . عده ای هم هستند که وفادار به خط نستعلیق هستند ، اگر هم نقاشی خط کار می کنند می خواهند وفادار به اصول خط بمانند نمونه بارز آن استاد جلیل رسولی هستند که هر کاری انجام می دهد وفادار به کلاسیک و استاتیک نوشتار اصلی نستعلیق هستند.حالا در سایر خطوط هم همینطور مثلا می بینیم یک نفر شکسته نویس است حالا اگر یک کار بزرگ انجام می دهد قواعد شکسته درونش هنوز لحاظ شده . اینها شاخه های مختلف می تواند باشد . حالا می توانیم اسامی مختلفی برایشان بگذاریم مثل اسامی مختلفی در نقاشی های خارجی می گویند ، مثلا می گویند وقتی شخصی به این شکل کار کرد اسمی برایش می گذاریم ، اگر آمد زاویه ها را شکست اسمش را می گوئیم کوبیسم ،اگر آمد با ضرب دست کار کرد ، با تاشو قلم کار کرد و با ساخت و ساز کار نکرد اسمش را بگذاریم امپرسیون و ... . ما هم به نظر من بایست الان یک جمع بندی روی خط نقاشی مان انجام دهیم . گاها من بعضی اساتید را می بینیم که می گویند این که دیگر نقاشی خط نیست . یا آن یکی ، و این دیگر نقاشی خط است . یعنی می آید به چیزهایی که خودش اعتقاد دارد و کار می کند می گوید نقاشی خط و چیز دیگری که دیگران کار می کنند قبول ندارد و این جا یک جورایی هر کس می خواهد بریا خودش یک پرانتزی باز کند و تعصب های خاص خودش را در آن لحاظ کند، چیزی که گریبان خط ما را گرفت و نگذاشت خوب رشد کند . من خواهشم اینست که تعصب نداشته باشیم این دنیا دنیای تعصب نیست، روی این قسمت.بیاییم ضمن اینکه اعتقاد به کار خودمان داریم احترام به کار دیگران هم بگذاریم . من چند وقت پیش در یک نمایشگاهی بودم که از من خواسته بودند در تلویزیون نقدش کنم اصلا شبیه سبک کاری که من انجام می دهم نبود ولی بنده نشستم و راجع به آن صحبت کردم ، خیلی از دوستان بعد برنامه با من تماس گرفتند و گفتند تو چطور از این کاری که اصلا شبیه کار تو نبود ( مثلا خوب نبود) دفاع می کردی و اینجور می گفتی ؟ گفتم ما بایست غبار تعصب را از دید خودمان بیرون بیاوریم و از بیرون به مساله نگاه کنیم ، اگر من اعتقاد با این دارم که مثل استاد رسولی . فقط باید استاتیک خط رعایت شود و بعد رنگ آمیزی شود و هر چیز غیر آن را ببینیم و قبول نکنیم. این که نمی شود ، پس دیگران چی ؟ پنجره های دیگر چی ؟ پس تنوع کجا می رود ؟
ما الان می بینیم هر کسی هر کاری می کند طرفداران خاص خودش ا هم دارد پس به همین منظور موقع این است که بیاییم تقسیم بندی کنیم رشته های مختلف نقاشی خط را . یکی اینست که سبک های مختلف خط نقاشی را در آن لحاظ کنیم یعنی من یک کار نقاشی خط انجام دهم در سبک کوبیسم ، یک نقاشی خط انجام دهم باتکنیک امپرسیون ، یک نقاشی خط در حال و هوای سورئال و حتی فکر ها و عقیده هایی که وجود دارد و در اصل هنر مدرن در حال ایجاد شدن است. می توان ابزارمان ابزار خط باشد و د رتمام این شاخه ها نفوذ کنیم و از تمام اینها استفاده کنیم و آثار مان را ارائه دهیم با حال و هوای ایرانی خودمان.
* پس بخاطر همین هست که کرسی فروش آثار هنری دنیا به آثار خط نقاشی یا نقاشی خط بزرگان ایران اختصاص یافته ؟
- بله این بخاطر همین نو بودن است و من البته می خواهم یک زنگ خطری را اینجا به صدا در آورم ، مبادا به این داستان آب ببندیم . من بعضی از دوستان را می بینم که بدون کمترین اطلاعاتی وارد شدند یعنی کسانی بودند که سنتی کار می کردند حالا این اتفاق را می شنود که آنجا قیمت ها به این صورت است و یکدفعه کار رنگ انجام می دهد و اطلاعاتی در این مورد ندارد . اینها لطماتی است که می تواند به این مساله بسیار خوبی که ایجاد شده آسیب بزند وخواهشم اینست که یک موقع زیاده روی در این کار نکنیم . همه حق دارند کار بکنند بخصوص آثاری باید به این مجامع برود که نماینده هنر ایران باشد و بوی تقلید و تکرار و عدم حرفه ای گری و آماتوری در این آثار دیده نشود یعنی واقعا غنی باشد و آثار فاخر در این نمایشگاه ها شرکت کند
* مسلما کسانی که از این اثار استقبال می کنند با بینش باز هستند و خودشان متخصص هستند و یک شخص عادی ( مثل بنده حقیر ) نیستند.
- مسلما – ولی به یک باره می بینیم که سیل زیادی از آثاری که دارای درجه 3 و 4 و 5 هست با اینها می آید و این به نحوی شان و منزلت آثار بزرگان را هم تحت تاثیر قرار می دهد واین بازاری که ایجاد شده خدای نکرده متزلزل می شود.
* الحمد لله چیزی که ما در جامعه می بینیم اینکه هم بر رونقش افزوده می شود و هم بر کیفیت کار و نمایشگاه هایی که برگزار می شود و نقد هایی که صورت می گیرد.اینها خیلی خوب است و روی پیشرفت این هنر واقعا ارزش می گذارد ولی باز هم می شود گفت متاسفانه در کشور ما بستر برای آموزش این هنر خیلی کم است ، خیلی اساتید وارد این عرصه هستند ولی حاضر نیستند این هنر را آموزش بدهند ،این را هم می توانیم یک گلایه با یک ضعف دراین عرصه بدانیم ، هر استادی که شاید ده ها یا صد ها تکنیک در این عرصه با زحمات و مشقات فراوان بدست اورده را حاضر نیست در اختیار کسی بگذارد و این هم یک ضعف است چون کلاس های نقاشی خط معدود است و اگر بخواهیم کیفیت آثاردر دنیا بالا باشد و به ان افتخار کنیم بالاخره بزرگانی که در این عرصه هستند مثل حضرتعالی در بحث اموزش هم سنگ تمام بگذارند همانطور که در بخش سنتی زحمت می کشند در این عرصه هم بیشتر باب شود.
- شما لطف دارید – حتما همین طور است
........................................................................................
........................................................................................
* در حال حاضر خود شما که این همه سال در این عرصه فعالیت داشتید آموزش نقاشیخط یا خط نقاشی را تا کنون داشته اید ؟
- به صورت رسمی نه – ولی شاگردهایی که مدت زیادی است با من هستند به صورت فرد به فرد آموزش دادم ولی حال که این سوال را مطرح کردید لازم است که من همینجا عرض کنم خدمتتان ، یک گروه 5-6 نفره هستند که من یک برنامه ریزی خاص برای اینها از چندین سال قبل کرده ام که امسال انشالله به نتیجه می رسد – اینها دوره خط سفیر و کرشمه را با من کامل کرده اند ، پس از آن از یک استاد مجرب گرافیک ( از اساتید دانشگاه ) خواستم که یک دوره کامل کلاسهای گرامر دیزاین برای این بچه ها بگذارد و گذاشتند و در اصل بچه ها کار گرافیکی کردند ، پس از آن از یکی از اساتید نقاش خواستم که یک دوره کامل مبانی رنگ برایشان بگذارد ، این را هم بچه ها گذراندند ، پس از آن یک دوره ای که در حدود 3 الی 4 ترم شد کلاس شناخت مصالح و مواد برایشان توسط یکی از اساتید محترم گذاشتیم که پایان سال 90 این دوره آنها هم تمام شد و حالا قرار است که در این سال خودم شخصا به صورت رسمی به عنوان پایان کار این پروژه ای که شروع کردیم امسال را آنها کار کنم و کارنقاشی خط را تقریبا می توان گفت با یک پایه علمی شروع کنیم و فکر می کنم پایان امسال این دوره آنها تمام شود و خط نقاشی را با علم و اطلاع ( هوش ، استعداد ، زکاوت در جای خود ) کار کنند. ولی لازم است ما ابزار کار را بشناسیم و بدانیم ، زبان هر چیزی را بدانیم ، من وقتی می خواهم شعر بگویم بایست بشناسم ، عروض را بدانم ، قافیه و مصرع و ردیف را بشناسم و خیلی چیز های دیگر را .بعد مدعی شوم که شعر می گویم . ما آمدیم یک چیزهایی را برای بچه ها تعریف کردیم که شخصی که می خواهد نقاشی خط انجام بدهد بایست بداند :
1- بایستی کار خط را بلد باشد
2- بایست رنگ را بشناسد
3- بایست مبانی گرافیک را بشناسد
4- بایست ابزراو مصالح و مواد را بشناسد
ما این کارها را با آنها کامل انجام دادیم ، پس از آن باید ببینیم اینها را باید چطور مدیریت کند ؟ آنرا انشالله اگر خدا قسمت کند قرار است که خودم در خدمتشان باشم به صورت اجرایی و مدیریتی و پروژه ای . که ببینیم با داشتن این همه اطلاعات اینهارا چطور کاربردی کنیم روی یک صفحه بوم که این اتفاق را هم انشالله اگر قسمت شود این گروه را بطور رسمی کار می کنیم و این گروه را می شود گفت اولین گروهی هستند که بصورت آکادمیک و خیلی حرفه ای و تخصصی این دوره ها را گذراندند و نمونه ی اینکه این گروه دارد نتیجه می گیرد ، یکی از بچه های همین گروه که هنوز هم می گویم در حال انجام هست کلاس ایشان و تمام نشده ، سال قبل در مسابقات خط نقاشی کشور امارات مقام آورد . این تازه اولش است . من مطمئنم که این گروه بسیار آینده خوبی خواهند داشت وما مجدد شروع کردیم از پایه یک سری گروه دیگر را به همین شکل جلو می آوریم . منتها به صورت گروه های 5 الی6 نفره است . تعدادی که بتوانیم کنترلشان کنیم و از عهده این کار بر بیائیم.
* بسیار خوب و عالیست . انشالله که پر و بال پیدا کند آموزش های این چنین تخصصی در سطح کشور و فقط شهر تهران نباشد و بیشتر از این شاهدش باشیم حتی نقاط دور دست کشور و مناطق محروم و ببینیم از این عزیزانی که این طور آموزش می بینند و خود شما و دیگر اساتید که حضور پیدا کنند و عاشقان هنر را در آن مناطق سیراب کنند.
- انشالله
* عرصه نقاشی خط را چگونه می توانیم تعریف کنیم . اینکه عده ای از هنرمندان ما از مرکب های رنگی که در بازار هست چه سنتی و چه مرکب های خارجی استفاده می کنند و فرم هایی ایجاد می کنند و خوشنویسی سنتی ما را با رنگ های متفاوت روی صفحه می نویسند ، آیا این هم جزء خط نقاشی است یا خط نقاشی فقط شامل کار با رنگ با روی بوم و کاغذ های گرم بالا است آیا هر دو جزء عرصه نقاشیخط حساب می شود؟
- در خط نقاشی چیزی که حرف اول را میزند ایده و طرح اولیه است .این مهم نیست شما از چه ابزاری استفاده می کنید ، مهم اینست که چه می خواهی بگویی آیا حرف نویی برای گفتن داری یا نه ؟ من اگر به عنوان مثال قلم را بزرگ کنم یا اینکه بجای مرکب از رنگ استفاده کنم یا بجای کاغذ از بوم استفاده کنم ، اینها نمی تواند کافی باشد که من یک اثر خط نقاشی بیافرینم چون در دنیای نقاشی اثری هنری و هنرمندانه شمرده می شود که یک پنجره ی جدیدی را باز کرده باشد و یک حرف تازه ای گفته باشد . شما وقتی همان سیاه مشق و سطر را این بار بجای مرکب با رنگ می نویسی چه فرقی کرده ؟آیا فضای جدیدی ساختی ؟ اگر فضای جدیدی ساختی می توانی مدعی چیزی شوی ولی اگر همان فضا را ساختی و همان سیاه مشق خودت را نوشتی هیچ اتفاقی نیفتاده .
* یعنی در خط نقاشی اصل ابزار نیست ؟ اصل تفکر و ایده است؟
- اصل همان تفکرو ایده است . من با همان قلم و مرکب برای شما خط نقاشی انجام می دهم. مگر استاد مرحوم رضا مافی همین کار را نکرد ؟ شما نمونه کارهایش را که ببینید قلم و مرکب قهوه ای است روی بوم سفید با حرکات بلند و کشیده . مگر چیزی درون آن بود؟یک ترکیب بندی تازه آمد ، فضا ها را خیلی باز گرفت ، خوب دست را نشان داد ، حرکات بلند انجام داد و بجای اینکه تمام صفحه را پر کند یک قسمت از کادر را کار کرد و از قدرت دستش استفاده کرد . اینها حرف تازه ای بود ولی الان اگر کسی آن کارها را انجام بدهد دیگر تازه نیست چون در دوره خودش تازه بود و بنام مافی ثبت شد.
* یعنی مهمترین چیز تفکر و ایده است . حال اگر کسی ایده و خلاقیت را داشت چه ابزار هایی لازم دارد؟
- با هر چیزی می شود و غیر قابل وصف است . ما الان چیزی را که به آن توجه میکنیم ظاهر کار است . الان تا اسم خط نقاشی می آید طرف می گوید وقتی من بوم و ورق طلا آوردم وکنار هم چسباندم خط نقاشی می شود . این همان کار خودش را انجام می دهد ، آن وقت کوچک بوده و حالا بزرگش کرده ولی ایده و ترکیب بندی تازه ای ندارد . باید این را بدانیم که باید به یک حرف تازه برسیم حالا در هر چیزی. اگر ترکیب بندی ما همان ترکیب بندیی قبلی است پس ما هیچ کاری را نکردیم ولی اگر در چیدمان ، ترکیب بندی ، جابه جایی ، تجمع و پراکندگی مان به یک چیز تازه ای رسیدیم می توانیم مدعی شویم که اتفاقی ایجاد کردیم و آن اتفاق حتما با رنگ روغن وینزور و بوم فلان مارک و ... نیست .اینکه فکر کنیم بهترین کیفیت را باید داشته باشد نیست البته کسی که حرفه ای کار می کند باید ابزار خوبتر و با کیفیت بهتری استفاده کند ولی تضمین کننده نیست . ولی باید ببینیم حرفی برای گفتن دارد؟ آیا ایده ی جدیدی دارد؟ آنجا اگر داشته باشد که یک نقاشی خط است و یک اثری را در این زمینه آفریده است ولی اگر ندارد هیچ اتفاقی نیفتاده . شاید فقط برای خود کار کرده و تجربه شخصی خودش باشد . وقتی ما ایده ای نداریم نمی توانیم ، یعنی ابزار نقاشی خط ایده است ولی در خوشنویسی ساده نه . چون ابزار مان فقط قلم ساده است چون میخواهیم خوش بنویسیم یعنی زیبا نوشتن هدف نهایی ماست.
* البته من فکر می کنم در روش سنتی هم خلاقیت وممارست نقش زیادی دارد . به عنوان مثال هنرجو فکرمی کند که قلمی که دست استاد است زیبا می نویسد در صورتیکه اگر همان قلم را به هنرجو بدهیم نمی تواند بنویسد.
- بله- البته آن یک اتفاقات روانی هم ایجاد می کند . گاهی مواقع کمی خطش بهتر می شود یعنی حس می کند که چون با قلم و مرکب استاد نوشته بهتر می نویسد. گاهی وقت ها من سرکلاس با قلم ودوات خود هنرجو برایش مشق می دهم یعنی پشت میز او می نشینم و با استفاده از قلم و مرکب و کاغذ و زیر دستی خودش برایش مس نویسم که فکر نکند که در قلم و مرکب من چیزی هست و بداند که باهمان ابزار خودش نوشتم. این آموزش را به شخص نزدیک تر می کند و شخص حس می کند که چقدر به این اتفاق نزدیک است چون وقتیکه به منزل می رود می بیند که با همین ابزار باید بنویسد کارش زودتر شبیه سرمشق استاد می شود.
........................................................................................
........................................................................................
* شما یک بحث بزرگ را با یک کلمه خلاصه کردید . ابزار نقاشیخط = تفکر و ایده
* جناب استاد آریا منش در عرصه خوشنویسی سنتی فضا به گونه ای شد و رایانه هم وارد عرصه خوشنویسی شد وخیلی از اساتید و هنمندان از آن استقبال کردند و به عنوان یک نو آوری و حداقلش این بود که خوشنویسی در سطح کشور به یک شناخت استاندارد رسید یعنی یک تابلونویس که خوشنویسی را استفاده می کند در بنر یا تابلویش ، عملا خوشنویسی است و بهتر از قبلا است که بویی از خوشنویسی نداشت ، خیلی ها هم مخالف این بودند و گفتند که کامپیوتر عرصه دنیای سنت را شاید به فراموشی بسپارد واز فعالیت های هنرمندان در این عرصه کاسته شود ولی استقبال خوبی شد و این هم خودش یک عرصه ای بود در دنیای گرایش های نوین نیز شاهد همین رویه هستیم که در بعضی از عرصه ها کامپیوتر به کمک هنرمند می آید . نظر شما پیرامون این مطلب چیست آیبا آینده اش بهتر می شود و یا اینکه باید از این مورد صرف نظر کرد؟
- همانطور که می دانیدزمانی که صنعت چاپ آمد خط متحول شد .این را همه میدانند . پس از آن که کامپیوتر آمد ،باز عده ای مقاومت کردند اما دیدیم که خیلی خوب ارائه شد و گرافیست ها و هنرمندان از آن استفاده می کنند و حتی شنیدم کتاب هایی مثل شاهنامه وکلیات با آن نوشته شده است و در قطع کارهای ادبی هم حتی اجرا می شود ، این یک جورایی می توان گفت باری که یک خوشنویس حمل می کرد به عهده گرفت و کمکی بود برای خوشنویسی که می خواست ساعت ها و حتی سالها بنشیند و یک کتاب را کتابت کند . رایانه جای آن قسمت را گرفت و خط در اصل به ذات خودش نزدیک تر می شود . به نظر من خط شبیه به یک قطره و عصاره است شعر هم همینطور.
شعر هم می شود گفت کلی از معانی است که در قالب رباعی یا یک غزل گفته می شود و کتابهایی راجع به آنها نوشته می شود ولی جمع یا عصاره می شود . تابلوی خط هم به نظر من همین است یعنی به صورت عصاره ای برخورد می کند و نتیجه گیری می کند ودرقالب یک عبارت و ترکیب بندی خیلی جمع و جور حرفی را می زند . نیازی نمی بیند که بنشیند و طوماری را بنویسد ،قبلا کارش این بوده .اینجا کامپیوترالحق و الانصاف آمدو کمک کرد .
اما در رابطه با خط نقاشی ؛ ببینیند یک اتفاقی هم در کنار خط نقاشی می افتد که این را گرافیست ها داعیه دارش هستند و با عنوان تایپوگرافی مطرح کردند . من جا دارد ابتدا مقداری راجع به تاپیو گرافی صحبت کنم بعد برسم به این مقوله .
تایپوگرافی تعریفش اینست : چیدمان حروف تایپی بر اساس محتوا و در راستای محتوا. علم ترکیب بندی و چیدمان مطابق با موضوع.
این تایپوگرافی بوده که در خارج پایه اش گذاشته شده و به کسانی که حروف ( حروفی که قبلا به صورت سربی بوده) را می چیدند تایپوگراف می گفتند و شغلشان این بوده. پس از مدتی انها به مهارت رسیدند و شروع کردند به یک سری خلاقیت ها در این زمینه و آرام آرام خودشان را پیدا می کنند و توجه می کنند به رشته خودشان و نمایشگاه های خاص خودشان را می گذارند و توجه می شود به تایپوگراف ها به عنوان یک سری آرتیست ، کارشان این بوده که مطابق با موضوع چیدمانهایی خلاقانه انجام می دادند که مورد توجه افراد قرار می گیرد . از طرفی عده ای بودند که دست قوی داشتند و می نوشتند و اینها هم کسانی بودند که با دست اجرا می کردند مثل خوشنویسی ما ولی داستانشان فرق داشته اما حالا این کار به ایران آمده و با همان نام کار دیگری انجام می دهند یعنی از سایر خطوط هم استفاده می کنند به اسم تایپوگرافی و یک سری ترکیب بندی های خلاقانه انجام می دهند ولی بیشتر تصویر مهم است.
شاید خیلی در راستای آن محتوا هم نباشد و شاید خیلی کم . به نحوی تصویر ظاهری از آن اتفاق ایجاد بکند حتی از کارهای نوشتاری استفاده میشود . چندین کتاب هم دوستان در این زمینه چاپ کرده اند و واقعا خالصانه هم زحمت کشیده اند در این راستا و بعضی ها هم اسم تایپوگرافی ایرانی روی آن گذاشته اند . این ها را گفتم که به این برسم که تمام اتفاقاتی که در توسط دوستان می افتند با کامپوتر است یعنی براساس همان نرم افزارهای طراحی مانند کورل ، فری هند ، فتوشاپ و ... این جمع میشود. نهایتا حتی هر حرکتی اسکن می شود و چیدمان می شود و در نهایت در محیط هایی که خدمتتان عرض کردم ارائه می شود ، پرینت ، پلات و چاپ میشود در قالب کتاب ، پوستر و ... .در این بین هنری داریم با توجه به اینکه همه اینها از غرب شروع می شود ،عده ای بین این دو را گرفتند ، آمدند یک اثر را پرینت و پلات گرفتند و بعد روی آن اثر با دست شروع کردند به کار کردن که من نمونه کار جناب خسروجردی را در موزه هنرهای معاصر حدود 10 سال پیش دیدم و آن مدل را در کتابها و اینترنت زیاد دیدم. یعنی اثر اول طراحی شده بعد پلات شده بعد با قلمو روی آن متن گذاشته و این را جلوه داده ولی اساس کار مشخص شد و اسم این نوع کار شد دیجیتال آرت (digital art) یعنی گفتند این کار تلفیقی است ، یک قسمتش از کامپیوتر است یک قسمت هم کار آرتیستی و دستی است که روی آن انجام می شود. خود من هم چنین مجموعه ای را تجربه کرده ام در سالیان قبل که حتی جزء برنامه هایم بوده که آن را به عنوان دیجیتال آرت ارائه کنم . این هم قسمتی از کار است ، بعضی دوستان را هم می بینم که از کامپیوتر استفاده می کنند به عنوان طرح اولیه ولی بعد آنرا با دست اجرا می کنند ، این هم یک اتفاق دیگریست . ما هیچ یک از اینها را نمی توانیم بگوئیم درست و نه غلط . همه اینها از نظر من درست است به شرط آنکه با صداقت انجام شود که من این کار را اینطور انجام می دهم .این مورد است که ما کارها را می پذیریم ولی اگر که من کار دیگری انجام بدهم و بگویم این آن نیست و یک قالب دیگر است شاید مقداری عدم صداقت درونش باشد وگرنه تمام این اتفاقات افتاده ، می افتد وخواهد افتاد واتفاقا آثار خیلی خوبی هم در این زمینه اجرا می شود که عرض کردم. آثارتایپوگرافها و دیجیتال آرتها هستند و آثار کسانی که بطور کامل بادست کار می کنند . اینهاهمان تقسیم بندی است که خدمتتان عرض کردم .می توانیم پنجره ای هم برای این قسمت ها در نظر بگیریم یعنی زمانی که تقسیم بندی می کنیم بگوئیم در کنار کارهای دستی یک سری کار هم هست که به شکل های مختلف حتی در حد پلات هم می تواند عنوان شود . اما آنها باید در جایگاه خودش داوری شود و با کارهای شبیه به خودشان بایشت مقایسه و داوری شود ، آن هم تقسیم بندی است و خیلی هم خوب است که هست و می توان گفت کامپیوتر علم روز ماست . همان مقاومتی که 200 سال پیش راجع به چاپ کردند خوشنویسان که چرا هست و ما چه کنیم و قبولش نمی کردند ولی نمی توانستند قبول کنند چون آمد و اتفاقی بود که افتاد.
جهت مطالعه بخش سوم این مصاحبه روی لینک ذیل کلیک فرمائید
........................................................................................
........................................................................................
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید