گزارش کامل و تصاویر منتخب از اختتامیه جشنواره منطقه ای خوشنویسی قلم
با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
وجمعی از بزرگان و پیشکسوتان خوشنویسی کشور به همراه اسامی برگزیدگان این جشنواره
..........................................................................
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران "عزیزی هنر " :در تاریخ 20 شهریور ماه 1391 فرهنگسرای بزرگ نیاوران میزبان حضور مسئولین و هنرمندان و علاقمندان به هنر ارزشمند خوشنویسی بود که به بهانه اختتامیه جشنواره منطقه ای خوشنویسی قلم در این مکان گرد هم آمده بودند
این مراسم ارزشمند ساعت 18:30 با تلاوت آیاتی چنداز کلام الله مجید و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی آغاز گردید ،اجرای این مراسم بر عهده مجری توانمند صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران آقای محمد سلوکی بود که ضمن خیر مقدم به حضار از جناب آقای سید احسان قاضی زاده مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و دبیر این جشنواره دعوت کرد تا پیرامون این جشنواره چند کلامی بیان فرمایند .
ایشان نیز ضمن خیر مقدم به مسئولین محترم و مقام عالی وزارت و اساتید و هنرمندان حاضر در این مراسم به ارائه گزارشی از چگونگی برگزاری این جشنواره پرداختندو گفتند : این جشنواره به همت اداره کل ارشاد استان تهران و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شمیرانات و شمال تهران برگزار شده است و در دومین دوره برگزاری آن موفق شدیم این دوسالانه را از سطح شهر تهران به سطح استان تهران تبدیل کنیم.
دبیر این جشنواره یکی از برنامههای اداره ارشاد شمیرانات را برگزاری این جشنواره در سطح ملی عنوان کرد و گفت: بالا بردن سطح کیفی آثار این جشنواره و برگزاری آن در سطح ملی از جمله برنامههای اداره ارشاد شمیرانات است ولی این برنامهها به مدد اعتباراتی است که از سوی وزارت ارشاد اختصاص مییابد. وی ابراز امیدواری کرد که این جشنواره آغازی باشد برای آن که این جشنواره در آینده استمرار یابد و در تقویم برگزاری جشنوارهها در سطح ملی قرار گیرد.
ایشان در ادامه فرمودند : خوشنویسی را میتوان شاخصترین هنر در پهنه سرزمینهای اسلامی دانست، و آنرا به مثابه زبان هنری مشترک برای تمامی مسلمانان دانست.
وی افزود: هنر خوشنویسی همواره برای مسلمانان ارزش ویژه داشتهاست. چرا که در بنیاد، آنرا هنر تجسم کلام وحی میدانستهاند. آنها خط زیبا را در والاترن معجزه جاوید بیامبر اسلامی یعنی قرآن کریم به خوبی بهکار برده اند.
سید 'احسان قاضی زاده هاشمی' افزود: خط همانند کلام، وسیله ای است برای بیان عواطف انسان ها که زمان و مکان را در می نوردد و پیام نویسنده را به دیگران و آیندگان منتقل می کند ،مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران با بیان اینکه در این جشنواره 600 اثر داوری شد یاد آور شد: حضور پر شور هنرمندان خوشنویس از استان های تهران، قم، قزوین، البرز، مازندران و سمنان را مدیون حضور استادان برجسته کشوری در هیئت داوران جشنوراه هستیم.
.........................................................................
در ادامه این برنامه با دعوت از چهره ماندگار خوشنویسی کشور و رئیس شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران استاد غلامحسین امیر خانی بار دیگر هنرمندان حاضر از بیانات شیوا و استادانه و مدبرانه این استاد وارسته استفاده نمودند .
در مراسم دومین جشنواره خوشنویسی قلم استاد امیر خانی در سخنانی هنر خوشنویسی را مربوط به سرزمین ایران دانست و گفت: این هنر حدود 5 هزار سال قدمت دارد و بعد از اسلام در ایران شکوفا و گسترده شد اما در اکتشافات اخیر جیرفت مشخص شد که قدمت این هنر صد سال عقبتر است.
وی افزود: در تاریخ هنر خوشنویسی آمده است که ابن مقله شیرازی حدود 1200 سال پیش مخترع 6 خط مختلف بود که در طول این دوران مرتب تکرار شده است اما هیچ گاه درباره این هنر تحقیق و پژوهش صورت نگرفته است. به طور مثال همه ما به تجربه میدانیم که برای پالایش یک کلمه و زیباتر کردن حشو و زواید از آن حدود 100 سال زمان لازم است پس چگونه یک نفر به تنهایی توانسته 6 خط مختلف را اختراع کند،به گمان من برای تشویق و تحبیب هنر خوشنویسی این موضوع مطرح شده است.
وی تأکید کرد: عدم تحقیق و پژوهش در زمینه هنر خوشنویسی ضعفی است که تاکنون در این گنجینه گرانبها داشتهایم.
امیرخانی در بخش دیگری از سخنانش به ضرورت همراهی ورزش و سلامتی با هنر و هنرمند اشاره کرد وگفت: همه استادان بزرگ هنر ما در سالهایی که باید بهترین بازده هنری را داشته باشند یعنی در حدود دهه 50 و 60 زندگی خود،از پا میافتند و تواناییهایشان افت میکند و این به دلیل مرسوم نبودن ورزش در میان این هنرمندان است.
امیرخانی نقطه عطف تجلی ملتها را در فرهنگ و هنرشان دانست وگفت: در سالهای اخیر مرجعیت هنر خوشنویس به کشورهای حاشیه خلیج فارس و ترکیه داده شده است، در حالی که در امارات به فکر ساختن تاریخ هنری برای خود هستند تا به داشتههای نفتی و ثروتهای مادی خود اضافه کنند و در ترکیه نیز جشنوارههای معتبر و بزرگی در زمینه خوشنویسی برگزار میکنند، این در حالی است که محور و ستون این برنامههای خارجی نیز استادان طراز اول ایرانی هستند،بنابراین پیشنهاد میکنم مطالعه عمیقی صورت گیرد و با حمایت هنرمندان و استادان خوشنویس کشورمان، روی این هنر سرمایهگذاری کنیم تا بتوانیم مرجعیت این هنر ایرانی را به جایگاه شایسته آن در ایران بازگردانیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش به عملکرد انجمن خوشنویسان ایران اشاره کرد و گفت: انجمن تشکیلاتی 63 ساله است که استعدادهای جوان را به کار گرفت و بستری شد برای رشد و شکوفایی هنر خوشنویسی به طوری که اکنون بیش از صد هنرمند طراز اول خوشنویسی در خطوط رایج داریم که این سرمایه بینظیری برای ایران ماست.
این استاد معاصر افزود : انجمن سیاست فرصت برابر را پیش روی همه علاقه مندان به هنر خوشنویسی قرار داده است و در تمام ایران شعبههای این انجمن دایر است و همه هنرمندان شهرستانی میتوانند از این فرصت برابر استفاده کنند همان طور که اکنون بیشترین استادان طراز اول خوشنویس ما شهرستانی هستند و جمهوری اسلامی را باعث و بانی حمایت از این گونه فعالیتهای فرهنگی و هنری دانستند که انجمن خوشنویسان توانسته با تکیه بر همین حمایتها و پشتیبانیها این افتخارات را در سراسر کشور بیافریند .
وی انتشارات انجمن خوشنویسان را نیز در ارتقاء اطلاعات علاقه مندان به این هنر مثمر ثمر دانست و گفت: انجمن در سایه انتشارات ممتاز خود توانسته است از میرعلی هروی در دوره تیموری تا میرعماد و هنرمندان بعد از او در دوره قاجار و همچنین دوره معاصر را در قالب کتاب، جزوه و ... در اختیار علاقهمندان به خود قرار دهد.
........................................................................
پس از پایان این سخنان ارزشمند در ادامه از 2 تن از بزرگان و اساتید عرصه خوشنویسی کشور استادان غلامرضا خلج و رسول مرادی به منظور سالها تلاش در زمینه هنر خوشنویسی تقدیر شد
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران " عزیزی هنر " :استاد غلامرضا خلج بنیانگذار انجمن خوشنویسان کرج و عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران بوده است که سابقه 37 سال تدریس هنر خوشنویسی را در کارنامه خود دارد و شاگردان بسیاری را تربیت کرده است.
استاد رسول مرادی نیز ریاست انجمن خوشنویسان کاشمر و مشهد را بر عهده داشته و عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران بوده است. او بیش از 70 نمایشگاه گروهی در داخل و خارج از کشور برپا کرده و برنده چهار جایزه بینالمللی از جشنواره ارسیکا استانبول شده است. استاد رسول مرادی همچنین دارای 15 جلد کتاب آموزشی در زمینه هنر خوشنویسی است.
این دو هنرمند با حضور حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامحسین امیرخانی "رئیس شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران "، مهدی فضائلی " نماینده مقام عالی وزارت در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران " ، امام جمعه شمیرانات و جناب آقای لاریجانی فرماندار شمیرانات به منظور سالها تلاش و تدریس در زمینه هنر خوشنویسی تقدیر شدند.
..........................................................................
پس از پایان این قسمت از برنامه و نزدیک شدن به لحظات ملکوتی اذان مغرب 20 دقیقه برای انجام فریضه نماز و پذیرایی اختصاص داده شده .
..........................................................................
سپس گروه سنتی راز و نیاز به سرپرستی خواننده محبوب و صاحب نام کشور آقای سالار عقیلی در میانه مراسم اختتامیه دومین جشنواره خوشنویسی قلم روی صحنه حاضر شدند و با همراهی و سکوت مطلق حاضران به اجرای برنامه خود پرداختند. که با استقبال پر شور حاضران روبرو شدند
سکوت حاضران در حین اجرای برنامه و تشویقهای پیاپی آنها در پایان هر قطعه گروه رازو نیاز را به شوق آورده بود و سالار عقیلی بابت همراهی حاضران در اجرای یک برنامه خوب تقدیر و تشکر کرد و گفت: معمولاً در برنامههای مختلفی که برای اجرای برنامه دعوت میشویم،عادت کردهایم که در میان گفتوگوها و صحبتهای حاضران ما هم به اجرای برنامه خودمان بپردازیم ولی امشب همه حاضران سراپا گوش بودند و با سکوتشان ما را در اجرای خوب برنامه همراهی کردند که از این بابت از همه متشکرم.
گروه راز و نیاز قطعات مختلفی را اجرا کردند و در پایان برنامه نیز برای تقدیر از همراهی حاضران و پاسخگویی به شور و اشتیاق آنها قطعه ماندگار «وطنم» را اجرا کردند.
..........................................................................
پس از پایان این کنسرت زیبای هنری ،رجناب استاد رضا رینه ای هنرمند خوشنویس و از داوران این جشنواره چند کلامی برای مسئولین و هنرمندان سخنان ارزشمندی را بیان فرمودند که حرف دل بسیاری از هنرمندان این عرصه بود .
ایشان به ارتقاء کیفیت آثار این دوره نسبت به اولین دوره آن اشاره داشت و گفت: این دوره از نظر تعداد آثار و کیفیت بسیار متفاوت از دوره قبل بود که این ادعا به گواه استادان خوشنویسی است که از این نمایشگاه بازدید کردهاند.
وی افزود: در هر سه بخش نستعلیق، شکسته و نقاشی خط شاهد آثاری از هنرمندان جوان بودیم که ما را متعجب کردند.
رینهای داوری این آثار را بسیار سخت عنوان کرد و گفت: کیفیت آثار بسیار نزدیک به هم بود و همین داوری آنها را سخت میکرد.
این استاد وارسته در ادامه به رونق اقتصاد هنر در بخش هنر خوشنویسی اشارهای کرد وگفت: در بخش هنر خوشنویسی هنرمندان متوسطی که رو به پیشرفت و حرفهای شدن دارند، از نظر اقتصاد هنر کارشان بسیار دشوار است و چه بسا که در این بخش هنرمندان بسیاری ریزش میکنند و دست از کار میکشند در حالی که میتوان با رونق اقتصاد هنر برای این قشر از هنرمندان زخم اقتصاد هنر را برای آنها التیام بخشید.
این استاد فرزانه تصریح کرد: وضعیت این هنرمندان من را به عنوان معترض پای این تریبون معرفی میکند چرا که من پیش از هر چیز به جامعه خوشنویسان تعلق دارم و از مقام وزارت ارشاد خواهشمندم که به ریزش هنرمندان خوشنویس در سطوح متوسط که فاصله چندانی با حرفهای شدن ندارند،توجه بیشتری داشته باشند.
وی همچنین خواستار خرید آثار خوشنویسی و حمایت دولتی از این هنرمندان شد و گفت: هنر خوشنویسی اگر چه تقدس دارد اما این جلوه آسمانی دادن آن مانع از مشکلات زمینی هنرمندان آن نمیشود و اگر چه هنری معنوی است ولی مانع ریزش این هنرمندان در سطح متوسط نمیشود،هنر خوشنویسی بر خلاف هنرهای دیگر مثل گرافیک سفارش ندارد بنابراین هنرمند خوشنویس باید زمان بسیاری را صرف کند تا به سطوح عالی و ممتاز برسد،این هنرمند باید تلاش بسیاری کند تا بعد از 10 سال به سطح متوسط برسد و با این راه دشواری که پیش روی اوست،بدون حمایت دولتی تداوم مسیر رشد آنها ممکن نیست.
این هنرمند خوشنویس در بخش دیگری از سخنانش پیشنهاد کرد که در گروه کارشناسی این جشنواره از هنرمندان جوان در کنار استادان خوشنویس استفاده شود تا از ایدههای تازه جوانان در کنار تجربه پیشکسوتان استفاده شود.
دبیر اجرایی دومین جشنواره خوشنویسی قلم در خاتمه به ضروت پرداختن بیشتر به هنر خوشنویسی از سوی رسانهها اشاره کرد وگفت: خوشنویسی یوگای فکری است و راهی را میطلبد که برای هر هنرمندی قابل تحمل نیست ولی گویا زمانه هم با هنر خوشنویسی همراه نیست، به طور مثال همه هنرهای دیگر از جمله نمایش، سینما در ذات خود تبلیغات را دارند و همه مردم بازیگران آن را میشناسند اما چند نفر استاد امیرخانی را در کشور میشناسند؟
وی افزود: هنر خوشنویسی که بار فرهنگ ایرانی و زبان فارسی را به دوش میکشد، نیازمند ویترینی برای دیده شدن است،ویترینی که این هنر را در ساعت مناسب خود و در جایگاه شایسته آن جای دهد نه در کنار یک برنامه آشپزی!
استاد رینهای گفت: هنر خوشنویسی ریشههای عمیقی در فرهنگ و هنر این کشور دارد که خواهشمندم این ریشههای عمیق را خوب آبیاری کنید.
پس از پایان این سخنان شیوا و شیرین و بی ریای این استاد گرانقدر که موجب تحسین همه حضار واقع گردید از مقام عالی وزارت جناب آقای دکتر سید محمد حسینی دعوت گردید تا قایقی حضار از بیانات ایشان بهره مند گردند
دکتر سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم فرمودند : در سالهای اخیر تلاش شده است تا به هنرهای تجسمی به ویژه خوشنویسی اهتمام بیشتری شود و اگر چه نمیتوان تمام مطالبات را برآورده کرد اما به هر حال بیش از گذشته به آن پرداخته میشود.
وی با اشاره به برنامههای مختلفی که به هنر خوشنویسی میپردازد گفت: تلاش ما این است که جشنواره هنرهای تجسمی فجر، دوسالانه خوشنویسی قزوین و ... در زمان خود برگزار شوند و در هفتههای فرهنگی ایران در خارج از کشور نیز تلاش کردهایم که آثار خوشنویسان را به نمایش بگذاریم.
وزیر ارشاد به ساخت تالارهای بزرگ فرهنگی و هنری در کشور اشاره کرد و گفت: 8 تالار بزرگ فرهنگی و هنری در دست ساخت داریم که برای اجرای تئاتر و موسیقی مناسب است و مراکزی برای نمایش آثار هنری نیز درنظر خواهیم گرفت،در شهرستانها نیز مجتمعهای بزرگ فرهنگی و هنری یا ساخته شده و یا در دست ساخت است که میتوان برای ارائه آثار هنری از آنها استفاده کرد.
حسینی به موضوع خرید آثار هنری از سوی دستگاههای دولتی هم اشارهای داشت و ادامه داد: چندی قبل در اکسپو هنرهای تجسمی از دستگاههای دولتی خواستیم که به خرید آثار هنری بپردازند و در همین راستا وزارت ارشاد نیز ششصد میلیون تومان آثار هنری خریداری کرد که اگر چه در مقابل حجم بسیار آثار هنری اندک است اما در حد توان انجام شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تعابیری که از این هنر در مباحث دینی وجود دارد اشاره کرد و گفت: در دین هنرهای خوشنویسی را به پر طاووس تأویل کردهاند که بر سایر هنرها پروبال گشوده است و در اسلام هم که با عرفان،حکمت و معنویت پیوند خورده و قداست یافته است، مولا علی (ع) نیز که گفته میشود واضع خط کوفی بودهاند و نسخههای خط کوفی بسیاری منسوب به حضرت علی (ع) وجود دارد و پیامبر نیز مردم را به این کار تشویق می کردند.
وزیر ارشاد در خاتمه به مشکلات اقتصادی ایران و تحریمها اشاره کرد و گفت: ما در شرایط خاصی قرار داریم و محدودیتهایی از نظر اقتصادی داریم اما علیرغم آن تلاش میکنیم که همه برنامههای فرهنگی و هنری و جشنوارهها را در زمان خود برگزار کنیم.
.........................................................................
سپس در ادامه با تقدیم هدایایی نفیس از اساتید : غلامحسین امیرخانی،علی شیرازی، مجتبی ملکزاده و رضا رینهای به عنوان اعضای هیئت داوران و استادان خوشنویسی ایران به صورت ویژه تقدیر شد که لوح تقدیر استاد غلامحسین امیرخانی را وزیر ارشاد اهدا کرد و لوح تقدیر سایر خوشنویسان را نیز غلامحسین امیرخانی اهدا نمودند .
..........................................................................
در بخش پایانی این مراسم برگزیدگان دومین جشنواره خوشنویسی قلم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرماندار و امام جمعه شهرستان شمیرانات، مهدی فضائلی نماینده وزارت ارشاد در انجمن خوشنویسان ایران و غلامحسین امیرخانی " رئیس شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران " در فرهنگسرای نیاوران معرفی و از ایشان تقدیر گردید.
..........................................................................
این جشنواره در سه رشته نستعلیق، شکسته نستعلیق، نقاشی خط و گرایشهای نوین برگزار شد که برگزیدگان آن به شرح ذیل می باشد :
رشته نستعلیق:
رتبه اول : آقای کیارش یعقوبی آذری
رتبه دوم : آقای نیما الیکایی
رتبه سوم :آقایان سیدهادی صالحی و محمد مهدی فرهنگی به طور مشترک
شایسته تقدیر : آقایان :روحالله حسینزاده،علی طوفانی و محمدکاظم امیدبخش
..........................................................................
رشته شکسته نستعلیق :
رتبه اول : آقای رضا امینی
رتبه دوم : پیمان گلکار و میثم سلطانی به طور مشترک
رتبه سوم :ذبیح الله لؤلؤیی مهر و بهادر پگاه نیز به طور مشترک
شایسته تقدیر : آقای غلامعلی گوران،خانم نرگس مهران منش و آقایان : داریوش تازش و علی جعفری
..........................................................................
رشته نقاشی خط و گرایشهای نوین:
رتبه اول : آقای مهران بهزادی
رتبه دوم : آقایان محمد سعید نقاشیان و مجتبی زمانی به طور مشترک
رتبه سوم :خانم محبوبه سادات نوابی
شایسته تقدیر : آقایان فریدون نصیرنژاد،حسن صالح ریاحی،خانم سپیده اشرافی ،آقای عقیل یوسفی ، خانم شیوا سادات اخوی و آقای عظیم فلاح
..........................................................................
جهت مشاهده تصاویر ذیل با کیفیت مطلوب روی آنها کلیک نمایید
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
مجری توانمند این برنامه جناب آقای محمد سلوکی
.................................................................
.................................................................
جناب آقای سید احسان قاضی زاده هاشمی (مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران ) و دبیر این جشنواره
.................................................................
.................................................................
استاد غلامحسین امیر خانی ( رئیس شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران )
.................................................................
.................................................................
تجلیل و تقدیر از 2 استاد وارسته و پیشکسوت خوشنویسی کشور استادان : غلامرضا خلج ، رسول مرادی
.................................................................
استاد غلامرضا خلج
.................................................................
نماز جماعت در فرهنگسرای نیاوران
.................................................................
خواننده محبوب و صاحب نام کشور آقای سالار عقیلی
.................................................................
گروه سنتی راز و نیاز
.................................................................
.................................................................
استاد رضا رینه ای ( از داوران این جشنواره )
.................................................................
دکتر سید محمد حسینی ( وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی )
.................................................................
جناب آقای مهدی فضائلی ( نماینده محترم وزیر در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران )
.................................................................
تقدیر از استاد مجتبی ملک زاده ( از داوران این جشنواره )
.................................................................
.................................................................
حجه الاسلام و المسلمین وکیلی (ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شمیرانات و شمال تهران و دبیر اجرایی این جشنواره ) ، فرماندار محترم شهرستان شمیرانات ، دکتر سید محمد حسینی ، استاد غلامحسین امیر خانی
.................................................................
.................................................................
تقدیر از استاد غلامحسین امیر خانی توسط مقام عالی وزارت جناب آقای سید محمد حسینی
.................................................................
تصویر سمت راست : استاد جهانگیر نظام العلما ( عضو شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران )
تصویر سمت چپ : استاد غلامحسین امیر خانی ( رئیس شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران )
.................................................................
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمایید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید