فرا رسیدن اربعین شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین و یاران بزرگوارش بر محبان و شیفتگان ان حضرت تسلیت باد
.............................................................
.............................................................
جهت مشاهده تصویر فوق با کیفیت بالا روی آن کلیک فرمائید
.............................................................
از عاشورا تا اربعین چه گذشت؟
.........................................................
فرازهايي از زيارت اربعين
از امام صادق عليهالسلام روايت شده که فرمودهاند: «در روز اربعين هنگامي که روز بلند شد زيارت ميکني و ميگويي: سلام بر ولي خدا و حبيب او، سلام بر خليل خدا و بنده نجيب او، سلام بر بنده برگزيده خدا و فرزند برگزيده او، سلام بر حسين مظلوم شهيد، سلام بر آقايي که در ميان امواج بلا گرفتار آمد و کشته اشک روان است. آنگاه امام صادق عليهالسلام فرمودند: عليه آن حضرت هم دست شدند کساني که دنيا فريبشان داده بود و بهره خود را در ازاي بهايي ناچيز فروختند و آخرت خويش را به قيمت ناچيز حراج کردند. در چاه هوا و هوس فرو رفتند و تو و پيامبرت را به خشم آورده و مطيع بندگان شقي گرديدند؛ امام حسين عليهالسلام در مقابل آنان تن به ذلت نداد و با آنان با شکيبايي به جهاد پرداخت تا آن گاه که خونش را ريختند و اهل بيتش را به اسارت بردند.
.........................................................
اولين زائر
از عطيه روايت شده که در روز اربعين، با جابر بن عبداللّه انصاري به زيارت قبر امام حسين عليهالسلام رفتيم. وقتي به کربلا رسيديم، جابر غسل کرده و بر سر قبر حضرت رفت و گفت: «دست مرا بر قبر گذار.» چون دستش به قبر رسيد بيهوش شد و وقتي به هوش آمد سه بار گفت: يا حسين، سپس گفت: «آيا دوست، جواب دوست را نميدهد؟ چگونه جواب ميدهي در حالي که سرت را از بدن جدا کردهاند.» و گفت: «سوگند به خدا که ما نيز در آن جا حضور داشتيم.» من گفتم: چگونه؟ در حالي که شمشيري نزديم، و اين گروه مابين سرو بدنشان جدايي افتاده و اولادشان اسير شده و [ما...]، جابر گفت: «از رسول خدا شنيدم که هر که گروهي را دوست دارد، با آنان محشور ميشود و هر که عمل مردمي را دوست داشته باشد، در عمل ايشان شريک شود. همانا دوست ايشان به بهشت بازگشت نمايد و دشمن ايشان به دوزخ بازگردد.
.........................................................
ديدار اهلبيت از شهداي کربلا در روز اربعين
سيدبن طاووس در کتاب مقتل خود به نام لهوف آورده است: زماني که اهلبيت حضرت سيدالشهداء عليهمالسلام از شام به مدينه برميگشتند در عراق از کاروان دار خواستند که آنها را از راه کربلا ببرد. چون به بر تربت پاک امام حسين عليهالسلام رسيدند، جابر بن عبداللّه را با گروهي از طايفه بنيهاشم و مرداني از آل پيغمبر صلياللهعليهوآله ديدند که به زيارت حضرت آمدهاند. آنان شروع به عزاداري و نوحه سرايي کردند، زنان قبائل عرب نيز که در آن اطراف بودند جمع شده و عزاداري کردند. کاروانيان سپس از آنجا به سوي مدينه کوچ کردند.
.........................................................
اسارت زن مسلمان
از مظلوميتهايي که حکايت از نقض آشکار قوانيني است که اسلام به آنها سفارش کرده، اسير گرفتن زن مسلمان است. در حادثه کربلا پس از پايان نبرد، اهل بيت امام حسين را اسير کرده و شهر به شهر گرداندند و در کوفه و شام به نمايش گذاشتند. اسير گرفتن زن مسلمان از نظر اسلام مردود است چنان که علي عليهالسلام در جنگ جمل اسير کردن را روا نشمرد و عايشه را به همراه عدهاي زن به شهر خودش بازگرداند؛ اما متجاوزان اموي فرزندان پيامبر را مثل اسيران کافر، از کوفه به شام فرستادند و چهره زنان اسير را بر اهالي شهرها نمودند و درنهايت سنگدلي با آنان رفتار کردند. چنان که حضرت زينب عليهاالسلام هنگام عبور از کنار اجساد شهدا (در اعتراض به اسارت اهل بيت) فرمود:اي محمّد صلياللهعليهوآله اين دختران تو هستند که به اسارت ميروند.
از رسول خدا شنيدم که هر که گروهي را دوست دارد، با آنان محشور ميشود.
.........................................................
اهل بيت، بهترين مبلغان عاشورا
بيترديد، اهل بيت امام حسين عليهالسلام بهترين مبلغان عاشورا بودند آنان در کربلا حضور داشتند تا پيام عاشورا را به گوش جهانيان برسانند.اگر آن حضرت، غير از اهلبيت، افرادي ديگر را به عنوان مبلغ قرار ميدادند، يقينا آنان نيز مثل ديگر ياران آن حضرت به شهادت ميرسيدند؛ زيرا موقعيت به گونهاي بود که به چنين افرادي پس از شهادت امام حسين عليهالسلام و يارانش و اسارات اهل بيت، اجازه و امکان تبليغ نميدادند. همچنين هيچ مبلغي قادر نبود همانند اهل بيت به خصوص امام سجاد عليهالسلام و زينب کبري عليهاالسلام با کلام آتشين و خطبههاي گويا، مردم را تحت تأثير قرار دهد.
.........................................................
تبليغات اهل بيت در کوفه
دشمن، پس از شهادت امام حسين عليهالسلام ، اهلبيت را به همراه سرهاي شهدا به کوفه برد. حضرت زينب عليهاالسلام در سخناني پرشور مردم کوفه را به سختي سرزنش کرده، و امام حسين و يارانش را معرفي کردند؛ چون در اثر تبليغات گسترده يزديان، عده زيادي نميدانستد علل قيام امام چه بوده است. همچنين دشمن درصدد تحريف واقعيتهاي قيام حضرت بود. اما حضرت زينب با سخنان کوبنده، از اين تحريفات جلوگيري کرد. چنان که وقتي اسيران را به کاخ ابنزياد بردند او خطاب به حضرت زينب گفت: «آيا ديدي خدا با برادرت چه کرد؟» زينب عليهاالسلام پاسخ داد: من از خدا درباره برادرم جز خوبي نديدم. آنها به راهي رفتند که خدا ميخواست. آنان با شهادت به افتخاري که خواستند رسيدند؛ اما تو پسر ابن زياد! خود را آماده کن که خدا بين تو و آنان حکم خواهد کرد.
.........................................................
پيام آوران قيام کربلا
هر قيام و نهضتي از دو بخش مبارزات و قيام مسلحانه يا غيرمسلحانه و از بخش رساندن پيام آن انقلاب و بيان آرمانها و اهداف تشکيل ميشود. در بررسي قيام امام حسين عليهالسلام اين دو بخش کاملاً محسوس است، روز عاشورا مظهرِ، بخش خون و شهادت و ايثار بود و بخش ديگر آن بعد از عاشورا و پرچمدار آن امام سجاد عليهالسلام و زينب عليهاالسلام بودند که پيام انقلاب و شهادت سرخ آن حضرت را به اطلاع مردم رساندند. بيشک اگر بازماندگان حضرت نبودند دشمنان اسلام با تبليغات گسترده خود قيام آن حضرت را در طول تاريخ لوث ميکردند. بازماندگان حضرت سيدالشهداء در دروان اسارت با افشاگريهاي آگاهانه اجازه چنين تحريف و خيانتي را به دشمنان امام حسين عليهالسلام ندادند.
.........................................................
جنگ تبليغاتي
بعد از واقعه عاشورا بازماندگان خاندان پيامبر از فرصت ديدار با مردم که به دليل اسارت و از اين شهر به آن شهر رفتن به دست آوردند، به بهترين وجه بهره برداري کردند. آنها با استفاده از اين فرصت، حقيقت قيام امام حسين عليهالسلام را به تصوير کشيدند و جنايتهاي عمال اموي را برملا کردند. اسرا به ويژه حضرت زينب عليهاالسلام و امام سجاد عليهالسلام اولين تعقيب کننده راه و هدف حسين عليهالسلام و فرمانده جنگ سرد و تبليغاتي برضد حکومت اموي بودند. در پرتو همين افشاگريها بود که انقلاب حسيني در دل همه مردم شکوفا شد و موج تنفر از حکومت اموي به وجود آمد تا جايي که بستگان يزيد هم به لرزه و گريه افتادند، و همان يزدي که با ديدن اسرا خرسندي ميکرد ناچار شد براي انحراف افکار عمومي ابن زياد را مقصر قلمداد کند.
قيام امام حسين عليهالسلام ظاهرا قيام عليه حکومت فاسد يزيد است، اما در باطن قيامي براي ارزشهاي اسلامي است
.........................................................
توقف در کربلا
يزيديان در هنگام حرکت به سوي کوفه به اهل بيت امام حسين عليهالسلام اجازه عزاداري نداده بودند؛ از اين رو خاندان داغديده رسالت، پس از ورود به کربلا براي شهيدان خود به عزاداري پرداختند. سيدبن طاووس در کتاب مقتل خود به نام لهوف ميگويد: «کاروانيان مجلس عزا به پا داشتند و تا سه روز بدين منوال سپري شد.»
.........................................................
حرکت از کربلا
وقتي کاروان شام به کربلا رسيد، اهل بيت امام حسين عليهالسلام به گونهاي جانسوز به عزداري پرداختند، امام سجاد عليهالسلام وقتي که اوضاع را چنين ديدند، دانستند که اگر زنان و کودکان در کنار اين قبور مطهر بمانند، خود را در اثر شيون و زاري هلاک ميکنند؛ از اين رو فرمان دادند تا بار شتران را ببندند و از کربلا به سوي مدينه حرکت کنند. چون بارها را بستند و آماده حرکت شدند، حضرت سکينه اهل حرم را براي وداع، با ناله و فرياد به سوي مزار مقدس امام حرکت داد و همگي در اطراف قبر مقدس گرد آمدند. سکينه قبر پدر را در آغوش گرفت و به شدت گريست و اين ابيات را زمزمه کرد: «اي کربلا! بدني را در تو به امانت گذاشتيم که بدون غسل و کفن مدفون شد.اي کربلا، کسي را به نزد تو يادگار نهاديم، که روح احمد و وصي اوست...».
.........................................................
رسيدن کاروان اهل بيت به مدينه
کاروان اهل بيت به سوي مدينه رهسپار شد. «بَشير» که آنان را همراهي ميکرد ميگويد: به آرامي رفتيم تا به شهر مدينه نزديک شديم. امام سجاد عليهالسلام مرا طلبيده و فرموند: خداوند پدرت را رحمت کند که شاعر نيکويي بود آيا تو نيز شعر ميگويي؟ گفتم: آري، پس فرمود به مدينه برو و خبر شهادت ابي عبداللّه را به مردم ابلاغ کن. بشير ميگويد: وقتي خبر شهادت امام حسين عليهالسلام را به مردم مدينه رساندم، مردمان مدينه از خانه خود بيرون آمده و شروع به گريه و زاري کردند. من همانند آن روز را به ياد ندارم که مردم همه يک دل و يک زبان گريه کنند و تلختر از آن روز را بر مسلمانان نديدم.
.........................................................
فرستاده پادشاه روم در مجلس يزيد
از امام زين العابدين عليهالسلام روايت شده که چون سر مبارک امام حسين عليهالسلام را براي يزيد آوردند، سر مقدس را مقابل خود قرار داده و ميخواري ميکرد. يک روز فرستاده پادشاه روم که از اشراف بود در مجلس حضور داشت و از يزيد پرسيد که اين سر کيست؟ يزيد گفت: «اين سر حسين بن علي، فرزند فاطمه، دختر رسول خداست.» فرستاده روم وقتي چنين شنيد گفت: «تف بر تو باد. پدر من با واسطه هاي بسيار از نوادههاي حضرت داوود است؛ با اين حال، مسيحيان مرا به اين دليل بزرگ ميشمارند واز خاک پايم تبرک ميبرند، و شما پسر دختر پيامبر خود را ميکشيد؟! اين چه دين داري است؟» يزيد وقتي اعتراض سفير روم را شنيد، گفت: «اين نصراني را بکشيد تا مرا در کشور خود رسوا نکند.» چون نصراني چنين فهميد گفت: «ديشب رسول خدا صلي الله عليه وآله را در خواب ديدم که به من فرمودند: تو اهل بهشتي.» و سپس شهادتين گفت و سر حسين عليهالسلام را به سينه چسبانيد و بوسيد تا کشته شد.
.........................................................
اهداف يزيد از اسارات و به آتش کشيدن خيام اهل بيت
سياست حکومتهاي ظالم آن است که براي جلوگيري از نهضتهاي احتمالي بعدي، از هر وسيلهاي استفاده کنند. حکومت يزيد نيز پس از فاجعه عاشورا، براي ايجاد ترس و وحشت بين مردم، اهل بيت را با وضعي دلخراش اسير کرد و در دو شهر مهم کوفه و شام گرداند. شبيه اين کار غير انساني را عبيداللّه بن زياد در شهادت مسلم بن عقيل و هاني بن عروه انجام داده بود. او بدنهاي پاک اين دو را پس از شهادت در کوچهها و خيابانهاي کوفه گرداند. هم چنان که سر مبارک اما حسين و ديگر شهيدان کربلا را بر بالاي نيزه کرد و به تماشاي مردم گذاشت.
.........................................................
تأثير تبليغ اهلبيت در داخل کاخ يزيد
زنان اهل بيت، در کاخ يزيد تبليغات گستردهاي انجام دادند. طبري در کتاب تاريخ خود مينويسد: زنان اهل بيت از منزل يزد خارج نشدند، مگر آن که ديگر زنان براي سوگواري به منزل او رفتند، و هيچ زني از آل ابيسفيان باقي نماند مگر آن که به نزد آنان آمد و در آن جا اقامه عزا کرد. عزاداري اهلبيت در کاخ يزيد و دارالاماره، چنان تأثير گذاشت که مردم تصميم گرفتند به خانه يزيد ريخته و او را بکشند.
.........................................................
از بين بردن ابهت پوشالي يزديان
سياست رعب و وحشت يزيديان، با افشاگريهاي اهل بيت با شکت روبه رو شد. اهلبيت امام حسين عليهالسلام با وجود تحمل سختترين مشکلات، در مقابل دشمنان تسليم نشدند؛ بلکه با خطبهها و سخنرانيهاي کوبنده علاوه بررسوا کردن حکومت يزيد به توده ناآگاه مردم درس آزادي و آزادگي دادند و بدين گونه، نهضتهاي ديگري چون قيام توابين شکل گرفت. و شعار نهضت امام حسين عليهالسلام در فضاي تمامي شهرها طنين افکند.
.........................................................
قيام عاشورا در کلام امام خميني
امام خميني( رحمهمالله ) درباره انگيزه الهي قيام امام حسين عليهالسلام ميفرمايند: «شما ملاحظه کنيد که بهترين خلق اللّه در عصر خودش حضرت سيدالشهداء و جوانان بنيهاشم و اصحاب او شهيد شدند. لکن وقتي در آن مجلس پليد يزيد صحبت ميشود حضرت زينب قسم ميخورد که آنچه در کربلا ديدم جز پيشامدي زيبا نبود. شهادت يک انسان کامل در نظر اولياء خدا جميل است نه براي اين که جنگ کرده و کشته شده، براي اين که جنگ براي خدا بوده است.»
.........................................................
گريه هاي امام سجاد عليهالسلام
امام سجاد عليهالسلام پس از واقعه کربلا تا آخر عمر، پيوسته اندوهناک و گريان بود. سيدبن طاووس در کتاب مقتل خود به نام لهوف از امام صادق روايت کرده که امام زين العابدين عليهالسلام حدود چهل سال بر پدر بزرگوارش گريست در حالي که روزها را روزه ميگرفت و شبها را به عبادت ميپرداخت. هنگام افطار وقتي غلام آن حضرت برايش غذا ميآرود. امام ميفرمود: پسر پيامبر را با شکم گرسنه و لب تشنه شهيد کردند. و وقتي غلام ميگفت: مولاي من، آيا وقت آن نرسيده که اندوهتان تمام شود و گريههايتان پايان پذيرد؟ حضرت ميفرمود: «واي بر تو! يعقوب 12 پسر داشت خدا يکي را پنهان کرد، موي سرش سفيد شد، کمرش خميده و ديدگانش به سبب گريه، بينايي خود را از دست داد؛ در حالي که ميدانست او زنده است اما من، پدر و عزيزانم را ديدم که به خون آغشته بر زمين افتاده بودند. چگونه اندوهم پايان يابد و گريهام بکاهد.»
امام حسين و جوانان بنيهاشم بهترين مردان زمانه خود بودند كه شهيد شدند
.........................................................
ورود اهل بيت به مسجد رسول خدا صلي الله عليه وآله
اهل بيت، پس از يک سفر طولاني و پرماجرا هنگام ورود به مدينه، به کنار قبر رسول خدا صلي الله عليه وآله رفتند، آنان در کنار مرقد پيامبر، گفت و گوها و درد دلهاي بسيار داشتند؛ اما تاريخ از بيان همه آنها سکوت کرده و تنها گفته است: زينب عليهاالسلام دستها را به دو طرف درب و سر را داخل مسجد قرار داد و گفت: يا جدّاه، خبر قتل برادرم حسين عليهالسلام را آوردهام. سکينه، با صداي بلند فرياد کشيد: اي جد گرامي از آن چه بر سر ما گذشته است پيش تو شکايت آوردهام به خدا قسم، سنگ دلتر از يزيد نديدم و کافر و مشرکي بدتر از او سراغ ندارم. با چوب خيزران بر لب و دندان پدرم حسين عليهالسلام ـ (همان جايي که شما ميبوسيديد ـ ميزد و ميگفت: حسين چوبها را چگونه ميبيني؟
.........................................................
يزيد از خدمات ابن زياد تقدير ميکند
برخلاف آن چه برخي از مورخان گفته اند، يزيد نه تنها از کرده خود پشيمان نشد بلکه از ابن زياد به دليل جناياتي که مرتکب شده بود، تقدير و تشکر کرد. يزيد طي نامهاي به ابن زياد نوشت: «تو بالا رفتي و از ابر گذشتي و مراحل پس از ابر را پشت سرگذاشته و ديگر جايي براي بالا رفتنت نمانده، مگر آن که بر بالاي خورشيد بنشيني. همين که نامه ما را ديدي، براي دريافت جايزه به شام حرکت کن.» ابن زياد با عدهاي از استانداران به شام رفت، يزيد از او استقبال کرد، او را در آغوش کشيد، پيشانيش را بوسيد و از کشتن امام حسين به جهاد تعبير کرد. يزيد به ابن زياد و عمر سعد هر کدام يک ميليون درهم جايزه داد. همچنين ماليات عراق را نيز به ابن زياد بخشيد.
.........................................................
نتايج قيام عاشورا
نهضت امام حسين عليهالسلام آثار و تايج بزرگي در جامعه اسلامي بر جاي گذاشت که از جمله، رسوا ساختن هيأت حاکمه وقت بود؛ چون بنياميه به حکومت خود رنگ ديني ميداد و در جهت تثبيت موقعيت خود در جامعه ميکوشيد. ولي قيام و شهادت امام حسين بزرگترين ضربه بر پيکر اين حکومت ناپاک وارد آورد. از آثار ديگر نهضت امام حسين عليهالسلام احياء سنت شهادت بود. پس از درگذشت پيامبر صلياللهعليهوآله در اثر انحراف حکومت اسلامي از مسير خود، مسلمانان کمکم روحيه سلحشوري را از دست دادند و به رفاه خو گرفتند؛ ولي قيام امام حسين اين وضع را دگرگون ساخت و سنت شهادت را در جامعه اسلامي زنده کرد. همچنين قيام حضرت، سرچشمه نهضتها و قيامهاي ديگري چون نهضت توابين، قيام مختار و... شد.
.........................................................
منبع :http://ahlulbaytclub.com/HtmlFiles/Art0000751_Content.htm
طراحی پوستر : هنرمند ارجمند سید محمد زاهدی
.........................................................
لطفا با نظرات ارزشمند خودما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید