گزارش و تصاویری از مراسم معنوی مشق نور در استان گیلان (مرداد 92 )
..................................
جناب آقای اسماعیل پور (مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان :
افتخار همه ما این است که در خدمت قرآنیم و سریاز آن هستیم و افتخار می کنیم که اسممان را جز کسانی ثبت می کنیم که در حفظ و صیانت از این کتاب آسمانی نقش داشته اند . . . .
کسانی آثارشان جاودانه و ماندگار مانده و می ماند که در خدمت قرآن و خدا و معنویت بوده است . . . .
استاد علی شیرازی ( عضو شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران ) :
امروزه ارزش مادی یک اثر خوشنویسی دارای عیار هنری به اندازه یک کتابت 200 الی 300 صفحه ای برابری می کند . . . .
اگر اهمیت کتابت قرآن نبود شاید خوشنویسی بدین معنی و به معنی هنر اول منطقه مطرح نبود . . . . .
سید علی حسینی پور :
هر دو انجمن خوشنویسان قدیم و جدید را دوست دارم . . . .
بی وضو نماز باطل است و بی نیت روزه باطل است باید نیت پاک کرد برای کتابت کلام خدا ، نیت بدور انداختن نفاق ، کینه و کدورت لازم است .. . . .
..................................
..................................
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران«عزیزی هنر» : برنامه معنوی مشق نور در تاریخ 10 / 5 / 92 به میزبانی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان جناب آقای اسماعیل پور و ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان رشت جناب آقای رضا ثقتی و مسئول محترم انجمن خوشنویسان استان گیلان شهر رشت جناب استاد مهدی سجودی در محل مجتمع فرهنگی هنری خاتمالانبیا (ص) رشت با حضور استاد علی شیرازی ( عضو شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران و از اساتید صاحب نام در عرصه بین المللی خوشنویسی کشور ) ، دکتر محمد حسن اصغر نیا ( مشاور امور اسناد ملی و نماینده اسبق وزیر در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران ، مشاور استادان خوشنویسی ) و مسئول روابط عمومی انجمن خوشنویسان ایران و شرکت حدود 100 هنرمند خوشنویس این استان برگزار گردید .
این مراسم معنوی از دقایقی قبل از افطار همراه با افطار هنرمندان گرامی شروع گردید و پس از افطار و نماز جماعت با سخنان کوتاهی از مسئولین گرامی و کتابت کلام نور توسط هنرمندان استان گیلان تا سحر ادامه یافت و با پذیرایی سحری پایان پذیرفت .
در ابتدا جناب استاد مهدی سجودی ضمن خیر مقدم خدمت کلیه مسئولین و اساتید حاضر و هنرمندان گرانقدر این برنامه معنوی از مدیر کل محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان دعوت کردند دقایقی سخنرانی بفرمایند
جناب آقای اسماعیل پور نیز در ابتدا با تشکر از مسئولین اجرایی این برنامه و خیر مقدم خدمت اساتید و هنرمندان گرانقدر که برای دهمین سال پیاپی این برنامه معنوی مشق نور را برگزارمی نمایند ، دقایقی پیرامون کلام الله مجید و خدمت به این کتاب آسمانی مطالبی را بیان فرمودند .
ایشان فرمودند دراین فرصت کوتاه هیچگاه نخواهیم توانست به عمق قرآن دست یابیم و چقدر خوب است نگاهی اجمالی به آن داشته باشیم و در ادامه پیرامون اسامی قرآن کریم ( قرآن ، تنزیل ، ذکر ، کتاب ، فرقان ) و معانی آنها بیاناتی را ارائه فرمودند و پیرامون جلوه های ادبی قرآن و اینکه چه مقدار در هندسه کلمات قرآن زیبایی نهفته است با اینکه این کتاب به تدریج و به طور مشخص در 20 سال نازل گشته ولی همه کلمات آن با محاسبات دقیق قرار گرفته است به طور مثال کلمه شهر به معنی ماه 12 بار در قران آمده و یا کلمه یوم و ایام در قرآن 365 بار بیشتر نیامده است و . . . .
از دیگر فرمایشات این بزرگوار این بود که جلوه های زیبایی شناختی قرآن در ادبیات نیز بی نظیر است و پیامبر گرامی اسلام (ص) با اینکه مکتب نرفته بودند اما علم مطلق پروردگار نزد اوست و اشاره ای به آیه شریفه ( انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون ) کردند و گفتند خداوند خود قول حفظ و صیانت از این کتاب آسمانی را داده است و افتخار همه ما این است که در خدمت قرآنیم و سریاز آن هستیم و افتخار می کنیم که اسممان را جز کسانی ثبت می کنیم که در حفظ و صیانت از این کتاب آسمانی نقش داشته اند .
مدیر کل محترم استان گیلان در پایان با اشاره به حدیث شریف ( علیکم بحسن الخط فانه مفتاح الرزق ، بر شما باد به خط زیبا که آن کلید رزق مادی و معنوی شماست ) و اینکه کسانی آثارشان جاودانه و ماندگار مانده و می ماند که در خدمت قرآن و خدا و معنویت بوده است و فرمودند که خدا را شاکریم که هنرمان در راه این کتاب مقدس به کار می رود و با چند دعا فرمایشاتشان را به پایان رسانیدند
در ادامه استاد علی شیرازی (عضو شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران ) نیز بیاناتی را ارائه کردند
در ابتدا با تشکر از مسئولین برگزار کننده این مراسم باشکوه مقداری پیرامون تاریخ خوشنویسی قبل از اسلام توضیحاتی را بیان داشتند که آن زمان یک خط ابتدایی بوده بدون اعراب و نقطه که پس از اسلام و فتوحات کشورهای مختلف و تبلیغ اسلام و عدم آشنایی سایر کشورها با خطوط عربی و نیاز به نقطه گذاری و اعراب و نیاز مبرم به کتابت کلام وحی این خطوط رشد و فراگیر تر شد .
این استاد صاحب نام عرصه بین المللی خوشنویسی و نقاشیخط فرمودند اگر اهمیت کتابت قرآن نبود شاید خوشنویسی بدین معنی و به معنی هنر اول منطقه مطرح نبود .
در ادامه ایشان بیان داشتند که هر یک ااز خطوط ( نسخ ، ثلث ، کوفی ، محقق و ریحان و . . . ) در دوره های مختلف و کاربردهای مختلفی داشتند مثلا نسخ برای خوانا بودنش و ثلث عدم خوانائیتش و زیبا بودن بصری آن و . . .
ایشان اشاره ای به این موضوع نیز داشتند که در تمامی موزه های بزرگ جهان تعداد بسیار زیادی از کتب نفیس ایرانی بالاخص قران وجود دارد که باعث افتخار این کشور می باشند و اضافه فرمودند که در در طول این دورانها در کنار این کتابتها هنرهای دیگری نیز رشد کرده مانند تذهیب ، جلد سازی ، افشان کاری و . . . .
از نکات ارزشمند دیگری که ایشان برای هنرمندان استان گیلان بیان داشتند این بود که بهترین آثار ایرانیها در خارج از کشور آثار کتابت و خوشنویسی می باشد و خوشنویسان باید بدین افتخار کنند ، و هنر نقاشیخط نیز که برگرفته از این هنر سنتی می باشد و مربوط به جهان اسلام و بالاخص ایران می باشد از اهمیت ویژه ای در دنیا برخوردار است به طور مثال بیان داشتند ارزش مادی آثار نقاشیخط از ارزش مادی نقاشی آثار معاصر این کشور در دنیا بیشتر است و این را مرهون پیشینه تاریخی آن دانستند و افزودند که باید به هنر خط ارزش بیشتری دهیم و جدی تر بگیریم .
این استاد وارسته آینده هنر خوشنویسی به معنی هنری آن و نه کاربردی آن را بسیار درخشان عنوان کردند که باید به آن اهمیت داد ، چرا که در عرصه فعلی دنیا تشخیص می دهند که این خطوط متعلق به چه کشوری می باشد
ایشان منظور از خوشنویسی کاربردی را این گونه بیان داشتند که این نوع خوشنویسی از ابتدای دوره قاجار و با آمدن چاپ سنگی تاریخ انتقضای آن شروع شد و با جایگزینی نرم افزار خوشنویسی به جای کاربردی این هنر در چند ساله گذشته به کل از بین رفت و دیگر نیازی به خوشنویسی کاربردی نداریم اما با این وجود خوشنویسی هنری زنده تر شده و باید نگاه یک هنرمند خوشنویس نیز کاملا هنری و تخصصی شود و این مهم است نه اینکه با چه نوع خطی می نویسد و یا با چه دانگی کتابت می کند اصل هنری بودن آن اثر می باشد و از اسباب یک اثر هنری لزوم تهیه ابزار هنری تخصصی نیز می باشد که از ارزش والایی برخودار است و عنوان کردند که اگر در حال حاضر میر عماد و یا میرزا غلامرضا نیزاگربودند آیا می توانستند به طور مثال روی این کاغذهای گلاسه آن آثار ماندگار را خلق نمایند ؟
بله ابزار هنری و تخصصی این هنر نیز با از بین رفتن خوشنویسی کاربردی جای خود را به ابزار و لوازم غیر حرفه ای سپرد به طور مثال کاغذ های این هنر باید از کاغذهای با عیار و آهار مهره و مرکب نیز از مرکب های تخصصی باشد که در دنیا مطرح می باشد و دنیا برای آنها ارزش قایل است . و فرمودند که در حال حاضر ما به این سمت پیش می رویم که با ابزار حرفه ای این هنر و اسباب و لوازم آن به خلق آثار ماندگار و کهن بپردازیم .
استاد شیرازی بیان داشتند امروزه ارزش مادی یک اثر خوشنویسی دارای عیار هنری به اندازه یک کتابت 200 الی 300 صفحه ای برابری می کند .
در پایان ایشان از خصائص خطوط ایرانی نکاتی را بیان داشتند از جمله بداهه بودن آن و دارای تفاوت جنس خطوط ایرانی با دیگر خطوط و تنوع آن در اجرای آنها
در ادامه فرمودند خوشنویسان جدید ترک زبان خطوطشان را به صورت قالبی می نویسند یعنی ابتدا قالب آن را طراحی می کنند سپس با قلمهای اندازه آن داخلش را پر می کنند ولی قدمای آنها اینگونه عمل نمی کردند و این علتش تغییر زبان آن منطقه می باشدو به همین خاطر خطوط ایرانی دارای عیار بالاتری می باشند
ایشان عنوان کردند که ما باید ارتباطمان را با کشور هایی که با خوشنویسی سر و کار دارند بیشتر کنیم و از بخش دولتی خواستند تدابیری را بیشتر بیندیشند تا از آثار خوشنویسان بزرگ ترک زبان در ایران نمایشگاهی برگزار شود تا هنرمندان ما بتوانند از تجارب آنها بهرمند گردند .
در ادامه استاد سجودی با درخواست از پیشکسوت خوشنویسی استان گیلان سید بزرگوار جناب آقای سید علی حسینی پور در خواست کردند چند کلامی نیز ایشان حضار را بهرمند سازند
ایشان نیز ضمن ابراز خوشحالی از زیارت جناب استاد شیرازی در این استان اصل حضور خود را که با شور و شوق فراوان برای زیارت این استاد وارسته و دیدار با هنرمندان و کاتبان قران که همه ساله در این برنامه حضور می یابند عنوان نمودند
ایشان یکی از دلایل برگزاری اینگونه مراسهای معنوی را اتحاد بین خوشنویسان عنوان فرمودند و همین اندازه ابراز خوشحالی نمودند که این دوستان را در این جمع بزرگ زیارت نمودند که از عدم حضور جمعی دیگر در این بین ابراز ناراحتی نمودند .
ایشان مسائل را مقداری بازتر بیان داشتند و فرمودند بنده استاد امیر خانی را دوست دارم و استاد خروش را هم دوست دارم و با ایشان مراودات و مجادلات فراوانی هم در طول چند ده سال گذشته داشتنه اند برخی از رفتارهای ایشان را می پسندند و برخی را نه ، استاد سجودی را دوست دارند و استاد رحمان نژاد را نیز همینگونه و عنوان داشتند هر دو انجمن خوشنویسان قدیم و جدید هر دو را دوست دارم .
این پیشکسوت صادق در عرصه خوشنویسی این استان فرمودند به جای این که از مشق نور صحبت کنم می خواهم یک چیز عرض کنم و آن از نفاق و جدایی است فرمودند ما که نیت کردیم آیات نور را بنویسیم باید پیش وجدان خودمان وضو بگیریم ( کلام خدا را باید با وضو نوشت ) و روزه فکری نیز بگیریم و معصیت نکنیم ، کدورت ، کینه و نفاق معصیت دارد ، بی وضو نماز باطل است و بی نیت روزه باطل است باید نیت پاک کرد برای کتابت کلام خدا ، نیت بدور انداختن نفاق ، کینه و کدورت لازم است .
اگر ما بر حقیم دیگران نیز بر حقند ، همه این را می گویند ایشان در پایان با ذکر مثالهای بسیار زیبا فرمودند اصل و هدف و راه یکی است اما دیدگاهها متفاوت و همه این دیدگاهها هم درست است پس بیاید به جای اختلاف اتحاد داشته باشیم و همه با هم صمیمی و متحد شویم و کدورتها را کنار بگذاریم و باید هدف و نیتمان از کتابت قرآن اینها باشد که مورد رضایت خداوند است .
در پایان سخنرانیها استاد سجودی با تشکر از این اساتید و بزرگواران از هنرمندان گرانقدر حاضر در این مراسم درخواست نمودند تا به کتابت این کلام وحی مشغول گردند .
.....................................
جهت مشاهده تصاویر و آثار زیر با کیفیت مطلوب و بالا روی آنها کلیک نمایید
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
جناب آقای اسماعیل پور (مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان )
.....................................
استاد علی شیرازی
.....................................
هنرمند پیشکسوت جناب آقای سید علی حسینی پور
.....................................
.....................................
از سمت راست : استاد سجودی مسئول انجمن خوشنویسان رشت ، استاد علی شیرازی ، هنرمند پیشکسوت جناب آقای سید علی حسینی پور
.....................................
ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رشت جناب آقای ثقتی
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
از سمت راست : جناب دکتر محمد حسن اصغر نیا ، استاد علی شیرازی ، علیرضا عزیزی
.....................................
از سمت راست : جناب استاد محمد مرادی ، دکتر اصغر نیا ، علیرضا عزیزی ، استاد علی شیرازی ، استاد مهدی سجودی
.....................................
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمایید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید