گفتاری چند پیرامون هنر خوشنویسی
توسط هنرمند گرامی آقای علی دربان رضوی از استان خراسان رضوی
..........
............
به نام خداوند زیباییها
هنر خوشنویسی شناسنامه ملی و فرهنگی ایرانیان است که توانسته و همواره مفتخر بوده با برجسته نمودن آیات الهی که در کلام وحی منعکس است و همچنین تجلی اندیشه های پیغام آوران ، اولیاء و بزرگان که در سخن ایشان بروز میکند ، در طول تاریخ مدید ، حلاوت کلام این نیکان را به کام مشتاقان بیشتر از قبل بچشاند و در این باره فخر عالمین فرموده اند: الخط الحسن یزید الحق و ضحا و به درستی که چنین است و این پدیده را در هنر آواز ایرانی هم میتوان یافت و آن قسم از اشعار بزرگان که با نوای شیرین خنیاگران بیان شده بهتر در اذهان جای گرفته و بر لوح سینه مردمان درج گردیده است.
و همچنین خط نیکو میتواند معرف شخصیتی موجه برای افراد باشد. چنانچه فردی به جمعی وارد شود بی آنکه از اندیشه و تحصیلاتش در آن میان بروز دهد و نه برخوردی با دیگری داشته باشد ، با دیدن نمونه دست خط خوب فرد (هر چند جزئی باشد) دوستان عنایت ویژه ای به ایشان خواهند داشت.
بنابراین اگر از این مختصر نتیجه ای حاصل آید تا حدود زیادی به اهمّیّت خط و خوشنویسی در این مرز و بوم که از دیرباز ایرانیان را در پهنای عالم به مردمی صاحب حکمت میشناختند ، پی میبریم. خصوصاً که شاید بتوان گفت هیچ هنری به مرتبه هنر خوشنویسی نمیتواند حقانیت ندا و کلام حق را به مخاطبان و طالبان تا بدان اندازه نشان دهد ، زیرا بر این هنر هم القاء معنی است که بواسطه سخن صورت میپذیرد و هم جمال که در وجه صورت و هم در سیرت آن نهفته است.
صورت هنر خوشنویسی آرایشی از پیچیده ترین معادلات ریاضی و هندسی است که هر کنتراس و اندک رانش صحیح قلم با در نظر داشتن خصوصیات فردی هنرمند که در خطش ارائه میگردد و در اصول اصلی هنر از آن به تماثل یاد میشود قابل بررسی و اثبات است که به زعم حقیر خط ، ریاضیات و هندسه متبلور است و همچنین در سیرت این عروس زیبا معنویت و روحانیتی متجلی است که خود مستغنی از صورت این صاحب جمال به طور جداگانه جلوه گری و دلربایی میکند. چنانچه اگر شما به فضایی داخل شوید و با آثاری از هنرمندان این رشته روبروی گردید بدون اینکه قطعات را مطالعه کرده و یا حتی از مضمون آثار مطلع باشید معنویت حاکم بر فضا درمی یابید که البته هنرمندان هوشمند و باصفا به حکم عشق به این نکته واقف اند که:
حسن مه رویان مجلس گر چه دل می برد و دین بحث ما در لطف طبع و خوبی اخلاق بود
اگر هندسه ای که در صورت این هنر بروز میکند به تن انسانی تشبیه شود روح و جان این تن همان معنویتی است که در ذات این هندسه متجلی است و از آنجا که میبایست مراتب مادون قربانی مراتب مافوق شود همان طور این تن و جان میبایست قربانی جانِ جان شوند که همان کلام حق و سخنان بزرگان است که آن خود باز قربانی جانان است. بنابراین عقلانی نیست که این همه پیچیدگی ها و جمال فدای سخنی ابتر و بی ارزش و یا حتی کم ارزش شود و این نکته ای ضروری را برای خوشنویسان و به طور عام همه هنرمندان فاش میکند که لازم است در انتخاب مضامین کمال توجه و البته آگاهی را داشته باشند که این آگاهی بدون معرفت صورت نپذیرد.
در بیان و فهم آن نکته که خوشنویسی بهترین معرفه درک مفاهیم بلند است که از قبل بدان اشاره شد ، میشود مثالی آورد. اگر فردی وارد صحن و سرای مسجدی شود پس از طی راه رو ها که همگی به بنای اصلی منتهی میشود ، گذشته از آنکه ممکن است خیابانهای اطراف هم همگی وابسته به آن بارگاه طراحی و احداث شده اند ، پس از عبور از شبستان ها که باز در ارتباط با رواق اصلی در نظر معمار آمده و ستونها که در نوع چیدمان آنها هدایتی برای ورود به رواق اصلی مسجد است ، پس از داخل شدن (فرد) به طور قطع بیشتر از هر جزوی محراب اصلی را به نظاره می نشیند. ولی این پایان این سیر دیدنی نیست و همان طور که از شکل و فرم محراب پیداست دیواره های محراب و نگاره های تزئینی آن به بالای محراب هدایت میشود و این هندسه با ترنج و یا کتیبه ای در بالا که مزین به نام شریفه ای یا آیه و یا حدیثی است ، کامل میشود. گویی تمام این متکثرات از درب ورودی و دیواره های صحن که دور تا دور عمارت را احاطه کرده تا کاشت درختان ، گیاهان و طراحی بناهای خرد به صور گوناگون و ارائه نقوش تزئینی ختایی و اسلیمی که هادی این سیر تکاملی کثرت به وحدت هستند همه و همه ما را متوجه آن مرکز تقارن این عمات میکند ، در آنجا که تمام اجزاء متکثر در ترنج و یا کتیبه بالای محراب وحدت پیدا میکند تا به واسطه ی هنر خط نکته ای را به انسان از زبان خداوند و یا اولیاء که آیینه ی حق هستند یاد آور و متذکر شوند.
گر خطا گفتیم اصلاحش تو کن مصلحی تو ای تو سلطان سخن
و در پایان لازم میدانم از هنرمند ارزنده جناب آقای عزیزی که الحق باید گفت این برادر بزرگتر و این جوان برومند و پرتلاش با کوششی که در این چند ساله آغاز نموده سهم بسزایی در ایجاد مأنست ها و دوستی میان هنرمندان در رشته های مختلف هنری که خود بستر مناسبی برای رشد و ارتقاء سطح هنری ایشان را فراهم میارود ، تشکر ویژه ای داشته باشم و شاید بتوان که تأثیر گذاری ایشان را با یک استاد صاحب کسوت قیاس کرد.
فرش زیر پای هنرمندان پاک نهاد – دربان رضـوی پاییز 93
............
..........
علی دربان رضوی
خوشنویس ،طراح فرش ، خواننده
متولد 1364 مشهد مقدس
شروع فعالیتهای خوشنویسی از دوران کودکی
اخذ مردک ممتاز خوشنویسی : سالهای 82 و 83
اخذ مدرک فوق ممتاز خوشنویسی سال 1391
اساتید :
خوشنویسی : استاد امیر احمد قائم مقامی از سال 1381 تا هم اکنون ، تذهیب : استاد طاهر نبی زاده
..........
..........
هنرمند گرامی آقای علی دربان رضوی در سن یک سالگی در کنار پدر گرامی و هنرمندشان و تلمذ هنر از محضر پدر
..........
اثر خوشنویسی از هنرمند گرامی آقای علی دربان رضوی
............
بنشین بر لب جوی و گذر عمر ببین
کاین اشارت ز جهان گذران ما را بس
سطری از دیوان خواجه شیرازی
............
............
............
............
............
........
.....
هدیه نفیس و ارزشمند ( بداهه خوشنویسی ) هنرمند گرانقدر آقای علی دربان رضوی از استان خراسان رضوی به سایت آثار هنرمندان ایران«عزیزی هنر» ، علیرضا عزیزی
این اثر در برنامه ورکشاپ یازدهمین جشنواره ملی خوشنویسی رضوی مشهد مقدس در تاریخ 17 شهریور ماه 1392 در موسسه فرهنگی مشهد مقدس به صورت بداهه در چند دقیقه خلق گردید
جهت مشاهده این اثر ارزشمند و فاخر روی تصویر زیر کلیک نمایید
............
........
.....
تصویری از یک اثر فاخر و ماندگار خوشنویسی به صورت بداهه نویسی توسط هنرمند گرامی آقای علی دربان رضوی از استان خراسان رضوی در مراسم اختتامیه سوگواره ملی لبیک یا حسین (ع)
16 اسفند ماه 1392 - جهت مشاهده این اثر ارزشمند و فاخر روی تصویر زیر کلیک نمایید
.............
.............
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمایید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید