گفتگوی خبرگزاری فرهنگ و هنر صبا با هنرمند ارجمند عظیم فلاح
.......
.......
عظیم فلاح هنرمند نقاشیخط:هنرمندان تجسمی رسانه ندارند
"بزرگترین مشکل کمبود رسانه در این رشته است. هنرهای تجسمی در بین دیگر هنرها مظلوم واقع شده و توجه بسیار کمی به آن میشود. علاوه بر اینکه در این رشته جشنوارهها و مسابقات کمی برگزار میشود".
عظیم فلاح متولد سال 1360 تهران است. او خوشنویسی را در سال 1372 در مدرسه آغاز کرد. فلاح برگزاری نمایشگاههای انفرادی و گروهی و ورکشاپهای متعددی را در کارنامه خود دارد. وی مقام اول نقاشیخط در نخستین جشنواره ملی نقاشیخط و خط نگارههای رضوی، برگزیده نقاشیخط در نخستین جشن جهانی نوروز و برگزیده جشنواره شمسه بوده است. علاوه بر آن برگزاری نمایشگاههای انفرادی در کشورهای بلاروس، جمهوری آذربایجان و سودان را در کارنامه خود دارد.
چطور هنر نقاشیخط را به عنوان شغل مورد علاقه خودت اتنخاب کردید؟
سال 1372 خوشنویسی را در مدرسه آغاز کردم در ادامه نزد استاد رضویان در فرهنگسرای خاوران آن را ادامه دادم. در گام بعدی در نقاشیها با خط بازی کردم. ترکیب این دو هنر برای من بسیار جذابیت داشت. ضمن اینکه شرکت در اولین جشنواره و اولین جایزه، اجرا در ورکشاپ و کسب درآمد انگیزهای شد که به شکلی حرفهای به این هنر بپردازم.
واکنش مخاطبان به ساختارشکنی خوشنویسی سنتی در آثارتان چگونه است؟
در ابتدای فعالیتم فقط به دنبال تجربه کردن از رنگها، کادرها و کاغذهای غیرمعمول بودم و این شیوه باعث تعجب مخاطبان میشد. گاهی هم انتقادهای تندی در پی داشت ولی من با جسارت به کارهایم ادامه دادم و تا امروز هم جوایز بسیاری دریافت کردهام. البته از پذیرفته نشدن آثارم در فستیوالها هراسی ندارم و شجاعانه به شرکت در آنها ادامه خواهم داد.
آیا از هنرمند خاصی در خلق این آثار تاثیر گرفتهاید؟
به طور مشخص در زمینه نقاشیخط تحت تاثیر هنرمند خاصی نبودم و آموزش تخصصی هم در این زمینه نداشتم. هرچند مواجهه با آثار خوب اساتید عکاسی یا نقاشی، برایم آموزنده بود. البته استاد علی تن در ابتدای کار کمک بسیاری به من کرد و به من این جسارت را داد تا آثارم را به نمایش بگذارم.
چه تفاوتی در کارهای خودتان و دیگر هنرمندان این رشته میبینید؟
این تفاوتها را مخاطبان معلوم میکنند. ممکن است گاهی به هنرمندی نزدیک شده باشم ولی همیشه سعیام بر این است که ردپای کسی در آثارم دیده نشود. هیچوقت علاقه نداشتم که برای دریافت یک جایزه و یا کسب اعتبار بیشتر شبیه به کسی کار کنم. متاسفانه وقتی کسی در جشنوارهای برگزیده میشود، دیگران برای بهدست آوردن جایگاه او درجشنوارههای بعدی از شیوه او استفاده میکنند.
عنصر غالب آثار شما نقاشی است؟
تعادل نقاشی و خط همواره در کارهایم تغییر کرده است. این اتفاق ناخودآگاه برای من پیش میآید ولی این اواخر به نقاشی بیشتر نزدیک شدهام. ضمن اینکه خوشنویسی در آثارم ماهیت سنتی خود را ندارد و به عنصری بصری تبدیل شده است. من به خوشنویسی شرق آسیا علاقه بسیار زیادی دارم، به همین خاطر است که در بعضی کارهایم این نوع خوشنویسی نمود پیدا کرده. مثلا در خوشنویسی ژاپنی که به صورت بداهه و بدون اصول مشخصی اجرا میشود، هنرمند با تکرار نوشتن یک جمله هربار احساس متفاوت را تجربه و بیان میکند.
.......
.......
خطوط خوشنویسی را چگونه در قالت فرمهای بصری به کار گرفتید؟
انحنای خط شکسته و یا لطافت خط نستعلیق به تنهایی بسیار زیبا هستند. من ماهیت این خطوط را تغییر دادم و به فرمهای شخصی خودم رسیدم. آیاتی از قرآن را هم به همین شکل کار کردهام.
خواندن آیات به این شکل دشوار نیست؟
آیات قرآنی با خطوط مختلفی نگاشته شده که خواندن بعضی از این خطوط بسیار دشوار است مثل خط شکسته و یا نستعلیق. با اینهمه قرآن با این خطوط نوشته شده چراکه دلیلی برای نمایش اعجاز و بیان زیباییهای آن میشود. من نیز با آگاهی نسبت به مفاهیم و استفاده از رنگها و ترکیببندیهای متناسب، آیهها را به تصور کشیدهام.
چه مشکلاتی پیش روی شما و هنرمندان دیگر این رشته وجود دارد؟
بزرگترین مشکل کمبود رسانه در این رشته است. هنرهای تجسمی در بین دیگر هنرها مظلوم واقع شده و توجه بسیار کمی به آن میشود. علاوه بر اینکه در این رشته جشنوارهها و مسابقات کمی برگزار میشود. درحالی که این هنر میتواند در مقام ارزآوری برای کشور بسیار مفید عمل کند اما به دلیل نبود رسانه، هنرمندان این رشته مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند. متاسفانه همین بودجه کمی که برای فراخوانها و مسابقات نیز در نظر گرفته میشود در انحصار تعداد اندکی از افراد است. همه هنرها با برگزاری جشنواره یا رویدادهای مرتبط صاحب کتابی میشوند که بعدها میتوان از آن به عنوان مرجع استفاده کرد، اما این اتفاق در حوزه تجسمی خیلی کم رخ میدهد. حتی هیچ کتابی تابه حال در رابطه با نقاشیخط چاپ نشده، سهم این هنر تنها چند صفحه در یک کتاب خوشنویسی است.
........
گفتگو از سیامک محجوبی
منبع : سایت خبرگزاری فرهنگ و هنر صبا
.......
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید