آیین با شکوه افتتاحیه نمایشگاه خوشنویسی آقای نوید اعلم در فرهنگسرای ابن سینا
و استقبال و میهمان نوازی چشمگیر اساتید و هنرمندان عرصه خوشنویسی کشور ایران از هنرمندی از کشور دوست و همسایه افغانستان
......
......
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران « عزیزی هنر » ، آيين با شكوه افتتاحيه نمايشگاه هنرمندي از هرات با حضور مشتاقان بي شمار خوشنويسي, استادان و مدرسان انجمن خوشنويسان و رايزن فرهنگي كشور افغانستان درتاريخ سوم بهمن 1394در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد.
رايزن فرهنگي افغانستان در ايران در این مراسم ابراز داشتند که:
اين نمايشگاه فرصت خوبي براي تعامل بين دو كشور برادر يعني ايران و افغانستان است، چرا كه هنر خوشنويسي ميراث دو كشور است و بايد جهت گسترش هنر خوشنويسي بكوشيم.
در ادامه اين مراسم قطعه شعري توسط هنرمند خوشنويس خانم گلديس آذرنوش كه اختصاصاً براي اين نمايشگاه سروده شده بود توسط ايشان قرائت شد كه متن شعر از نظر ميگذرد:
كشورم ايران زمين قلب جهان
ميزبان خوشنويسي شد،جوان
پيش ازين هم بود شاهد بر خطش
كابل و بلخ و هرات و باميان
چنگ زد بر زلف خط شوريده حال
پرسه در اين عرصه زد بي پّر و بال
صفحه را گسترد و بهر مشق عشق
تاخت با اسب قلم در اين مجال
آنكه دارد در هنر بيم و اميد
عاقبت بر مقصدش خواهد رسيد
پيروي از سبك استادان خط
هست پيدا در خطِ خوبِ(نويد)
آنچه شد از كلك شيرينش روان
ارمغان آورد بهر دوستان
خطّ شيدايش حكايت ميكند
از هنرمنديّ او صد داستان
بانگ ساز خط پر از زير و بم است
اي خوشا آنكه عزمش محكم است
اين رهِ دشوار را طي ميكند
تكيه گاهش چون خداي (اعلم) است
اي هنر پرورده ي افغان تبار
اي كه سر بسپرده ي بر خطّ يار
از زمستان و خزان ديگر مگو
چون شگوفا ميشود گل در بهار
در ادامه استاد کامران كوهستاني از اساتید خوشنویسی کشور هم به عنوان سخنران فرمودند:
آقا نوید اعلم همان گونه که در بیوگرافی اش روشن تر رقم خورده است دانش آموخته هنر است ولی بعد از کسب تکنیکها و شناخت مواد مختلف در این رهاورد تصمیم به نمایاندن هر چه بیشتر توانایی هنر خطاطی دست یازیده است، ایشان پس از تجربه سطر نویسی کلاسیک نستعلیق که یک اصل در آموختن خط ایرانی می باشد با ذوق سرشار و مثال زدنی و انتخاب مضامین جدید و هماهنگ با زمزمه جامعه و جوانان امروز، شیدایی و آشفته حالی دنیای جوانی خود را با سر و سامان خط نستعلیق در هم آمیخته وبا نگاهی شبه مدرن “سر زلف خط ”را پریشان کرده است و آماده وقبراق آمده است تا نقد بشنود و نقد بشود و ازین رهگذر شاید: “اهل نظر دو عالم در یک نظر ببازند” روش متعالی وجدید تعلیم ایشان از طریق فضای مجازی و آنالیز های آقای حجتی با دانش آموختگی هنر خوشنویسی در افغانستان از نوید میتواند یک هنرمند متفاوت بسازد و این کلام را که همواره از او شنیدم که میگوید هر چه دارم از دریافت عشق و مشاقی و تشویق ها و پیگیری استادم آقا ی حسن حجتی است.
استاد مجتبي سبزه از اساتید خوشنویسی کشور هم در قسمتي از برنامه اين چنين فرمودند:
من در اینجا حضور پیدا کردم تا درباره نوید عزیز چند کلامی سخن بگویم. نوید عزیزی که اگرچه مدت زیادی نیست با ایشان آشنا شدم اما در آثار و روحیه این عزیز یک همکیشی دیرینه ای یافتم که گویی سالهاست با ایشان آشناهستم. نوید عزیز با همان محبتی که در شخصیتش وجود دارد ُ در آثار ایشان نیز این مهر و محبت متجلی است. علاوه بر اینکه در ذات هنری ایشان زیبایی واقعی و خلاقیت که ارکان اصلی یک هنرند موج می زند. حرکتهای معنا گرای ایشان در تلالویی بسیار زیبا در ترجمان هر کلمه نشان از خلاقیت این هنرمند عزیز است. انتخاب اشعار به سادگی و روانی و مهمتر ازهمه امروزی در نوشته های ایشان دیده می شود ومن امیدوارم که در این مسیر ایشان در آینده ای نه چندان دور صاحب سخنی تازه خواهند بود. از خدای متعال بهروزی برایشان آرزومندم.
در ادامه هنرمند صاحب نام عرصه موسیقی و خوشنویسی آقای حسن حجتي كه در پرونده آموزشي اش تاسيس يك شعبه از انجمن خوشنويسان ايران را در سال 1377 و نيز سال ها تعليم به هنرجويان جوان به چشم ميخورد مختصري راجع به نحوه آشنايياش با نويد اعلم از طريق فضاي مجازي و نيز چگونگي تعليم از اين طريق اشاره كرد.
همچنین وی افزود که درطول سالیانی که از عمر هنر خوشنویسی میگذرد همواره هنرمند خوشنویس در کنار فراگیری و به اوج رساندن هندسه خط ونیز کلام محور بودن این هنر، توجه عمیقی به معنای کلامی داشته است که آنرا دستمایه آثار خود قرار داده ویکی از دلایلی که این هنر قدسی نام گرفته همین دلیل است .
یکی از ویژگیهای نمایشگاه حاضر هم انتخاب مضامینی متناسب با شرایط سنی و اجتماعی نوید است که این موضوع روشن میکند که ایشان در آینده با این توجه حرف های فراوانی برای گفتن خواهد داشت.
در ادامه نويد اعلم نيز در مورد برگزاري نمايشگاهش به ايراد سخن پرداخت:
وي با بیان اینکه آثار این نمایشگاه 40 اثر با مضامین عرفانی و شعرهای سپید، است خاطرنشان کرد: این اشعار سروده شاعران معاصر ایران و افغانستان است که با هنر گرافیک تلفیق شده است.
ایشان با بیان اینکه در ابتدا خوشنویسی را در افغانستان فرا گرفته است، عنوان کرد: حدود سه الی چهار سال است که با اساتید خوشنویسی ایرانی از جمله استاد حجتی آشنا شدهام.
اعلم در رابطه با تأثیرگذاری و برپایی اینگونه نمایشگاه های هنری،خاطرنشان کرد: برگزاری این نمایشگاه بسیار تأثیرگذار است و فتح بابی برای گسترش فرهنگ بین دو کشور ایران و افغانستان است تا شاهد اتفاق های خوبی در این زمینه باشیم.
در انتهاي برنامهاي كه در سالن آمي تئاتر فرهنگسراي ابن سينا برگزار ميشد قطعه موسيقي سنتي توسط دكتر مسعود مظلوم و برادر ارجمدشان مهندس مهرداد مظلوم و نيز آقاي رحيم مزداراني كه از خوشنويسان معاصر ميباشند برگزار شد.
در خلال افتتاح گالري آثار اين نمايشگاه اساتيد ارجمند حاضر در مراسم مطالبي ايراد فرمودند که توجه شما را به مختصری از آن جلب مینماییم :
استاد مجيد آماده رزم:
در رابطه با نمايشگاه خدمتتان عرض كنم نمايشگاه خوبي بود و اين ارتباط فرهنگي و هنري ما با مردم شريف افغانستان بسيار مفيد است و بايد ادامه داشته باشد. جناب آقاي نويد اعلم هم از هنرمندان با استعداد و آيندهدار هستند و برايشان همواره آرزوي موفقيت ميكنند. در خاتمه از اساتيدي كه نسبت به حمايت و برگزاري اين نمايشگاه مبادرت نمودهاند تشكر ميكنم.
محمدرضا جعفري تهيهكنندگان برنامه آواي ايرانی نيز در اين برنامه حضور داشتند:
هيچ زبانی در راه ارتباط بين ملتها بالاتر و ماندگارتر از زبان هنر نيست .
هنر خوشنويسي بعنوان هنر مشترك جهان اسلام بهترين راه بيان اعتقادات ، احساسات ، ادبيات و آداب بين ملتهاست.
شايد اصليترين جلوهاي كه در نمايشگاه آقاي نويد اعلم ميشود پيدا كرد طريقي در راه وصل دو ملت ايران و افغانستان كه در حقيقت ايران بزرگ هستند می باشد .
در اين ميان فكر و ايده باز و روشن دوستانی همچون استاد کوهستاني و حجتي بي تاثير نبوده است و آن هم توجه به اين زبان مشترك در راه ارتباطات فرهنگي است.
بالاترين و والاترين خواسته هر هنرمندي توجه و ارج نهادن و ديده شدن هنرش ميباشد و هنرمندان عزيز كشورمان در راه ديده شدن هنر جوان هراتي از هيچ كوششي فروگذار نكردهاند.
به نظر بنده كاري كه ارتباطات فرهنگي و هنري ميتواند انجام دهد هيچ صلاح جنگي نميتواند انجام دهد و از اين بابت زحمات دوستان ايراني به واقع دست مريزاد دارد.
استاد محمد علی قربانی:
مردم ایران و افغانستان یک ملت محسوب می شوند و هسته مرکزی قسمت عمه ای از فرهنگ ما در این قسمت بوده است و برای همین امر است که گویش این خطه بسیار اصیل و غنی است .
فقط به دلیل مشکلات موجود در عصر حاضر بروز توانمندیهای ایشان کمی به تاخیر افتاده است.
وی اشاره کرد که نوید اعلم همشهری یکی از قلل خوشنویسی یعنی میر علی هروی است که در اواخر دوره تیموری و اوایل صفوی به این هنر مشغول بوده است .
همچنین در ادامه به توانمندی خوشنویسان افغان از جمله جناب میرزایی و ناصری اشاره فرمودند و تلاش نوید اعلم را برای یادگیری و بکار گیری شیوه ای نوین در سطر نویسی خلاقانه و قابل تحسین خواندند .
استاد قربانی این نمایشگاه را شروعی بسیار خوب برای نوید خواند .
استاد احمد محمد پور:
حدیث عشق به طومار در نمی گنجد
حدود 5 سال از آشنایی ما با هنرمند جوان و پر شوق و عاشق به فرهنگ هنر ، جناب نوید اعلم میگذرد .
توانمند در هنر خوشنویسی ، تواضع و اخلاق ایشان سنودنی است .
حقیقتا همیشه برایم نگاه ایشان به نستعلیق و رعایت نمودن اصول کلاسیک از دریچه آکادمیک دیدن قابل احترام و تقدیر بوده .
نمایشگاه حاضر گواه این مدعاست که در سطر نویسی نگاه فردی ایشان و به دور از سطر نویسی رایج را در بیشتر آثارشان شاهدیم .
امید که این جوان پر شوق و جستجوگر و پویا همواره به درجات بالاتر راه پیدا کند.
آقای محمد مهدی میرزایی:
ایشان دو کشور ایران و افغانستان را مانند دو برادر خواند و بیان داشت که فقط یک مرز جغرافیایی و سیاسی بین دولت ها وجود دارد ولی بین ملت های این دو مرزی متصور نیست و این دو ممزوج هستند.
وی که در آیین گشایش این نمایشگاه بعنوان مجری برنامه هم ظاهر شد مراتب سپاس خود را از برگزار کنندگان این نمایشگاه اعلام کرد.
استاد رفعت السادات موسوی:
نکته ای که با حضور دراین نمایشگاه بذهنم رسید این بود که باهمدلی هرکارصعبی براستي به سامان میرسد،حضور همدلانه ودلگرم کننده دوستان هنرمند وتلاش هماهنگ وگروهی چندهنرمند عاشق، رویدادخجسته ای را رقم زد که ثمره شیرین اش را بردیوارهای گالری به چشم دیدیم،نکته دیگری که شادی افرین بود،شنیدن فارسی دلچسب بالهجه شیرین افغان وحضور افراد مختلف از سرزمین ایران بزرگ درزیر یک سقف بود،گوشنوازی آوایشان از گوش جانم بیرون نميرود، این بار برخلاف عادت معهود،باشادی از بامیان وهرات وبلخ و...یاد میشد، تاباد چنین بادا
استاد داور پروین
خوشنویسی های آقای نوید اعلم قبل از آنکه زورآزمایی هنرمند خطاط برای مطرح شدن باشد بیشتر نمایشگاهی بود برای تجربه اندوزی در میان هنرمندان بزرگ و قدر خط نستعلیق والبته بیش از نیز نباید انتظار داشت و به حواشی آن پرداخت. سطرهایی ساده با بدعتی در فواصل حروف که گاه چنان بهم نزدیک می شدند که خواندن آنرا دشوار می نمود- تک رنگهای ختایی و بعضا نشان های رنگی ترنج ها به لطافت آثار کمک شایانی نموده بود.
برای نوید عزیز در راه دشواری که برای مطرح شدن در مهد نستعلیق انتحاب نموده آرزوی صبر و شکیبایی و تمربن و ممارست فراوان دارم.
جناب آقای خسرو شیر چی
حرف ازسخن چو در توان زد ،آن خشت بود که پر توان زد،باکوله باری از خاطره های خوش و ناخوش و رنج دوران ،باتنفراز تکفیرو تحجر ،باخیال خوش خط همراه شده است آنچه که در نمایشگاه نوید ،نوید چشم اندازی چشم نواز درعرصه خیال انگیز خط برایم قابل تصویر وتصور بود این است که اعلم به رمز وراز شیدایی خط وحس وحال معنوی آن است و این حس و حال آمیخته با تاروپود رنج مردمان وبیرحمی نامردمان روزگار است ،ودیگر اینکه خطش خلوص مثال زدنی دارد،خلوص خط همان جلوه معرفتی خط و بی پیرایگی آن است و نوید عزیز باهمه رنج وتواضع و فروتنی به آن رسیده است ،خطوطش اثرگذار،چشم نواز و جذاب است ،امیدوارم باهمت جوانان فرهیخته و صلح اندیشی چون نوید مکتب برجسته هرات قدیم دوباره جان بگیرد وهرات وهنرآن مبدأ تحرکات وجنبش هنرهای سنتی و اصیل باشد
.......
در افتتاحیه این نمایشگاه علاوه بر اساتید گرامی ، بزرگواران دیگری همچون استاد رفعت السادات موسوی-استاد داور پروین – خانمها شکیلا عالمی و فاطمه رحیمی یگانه ( هنرمندان رشته تذهیب) و آقایان: دکتر قلیچ خانی پژوهشگر و خسرو شیرچی-ماحسنی –عظیمی ، سلمانی و خانم علیزاده (هنرمندان خوشنویس) و . . . حضور داشتند .
ضمنا جا دارد از خانمها سلیمی و علیزاده برای تهیه و ارسال تصاویر این برنامه تشکر ویژه می کنیم
.......
جهت مشاهده تصاویر زیر با کیفیت بالا روی آنها کلیک نمایید
......
هنرمند گرامی آقای نوید الرحمان اعلم از کشور افغانستان
......
رهبین رایزن فرهنگی سفارت افغانستان در ایران
......
استاد کامران کوهستانی
......
هنرمند گرامی آقای محمد مهدی میرزایی
......
تصویر سمت چپ : هنرمند گرامی آقای حسن حجتی
تصویر میانی : خانم گلدیس آذرنوش شاعر
تصویر سمت راست : خسرو شیرچی و آقای نوید الرحمان اعلم
......
از راست رحیم مزدارانی تنبک دکتر مسعود مظلوم خواننده و مهندس مهرداد مظلوم سه تار
......
تصویر سمت چپ : آقای صاحب ملکی
تصویر سمت راست : محمد رضا جعفری کارگردان و تهیه کننده آوای ایرانی
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمایید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید