گزارش تصویری از نمایشگاه گلچینی از آثار خطوط شکسته نستعلیق استاد یدالله کابلی خوانساری با عنوان سماع در سماع در گالری گویا با حضور بی سابقه ی مسئولین فرهنگی و اساتید صاحب نام فرهنگ و هنر کشور
.......
.......
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران " عزیزی هنر " گالری گویا در تاریخ 3 آذرماه 1396 میزبان گلچینی از آثار خطوط شکسته نستعلیق استاد یدالله کابلی خوانساری " چهره ی ماندگار خوشنویسی کشور " با عنوان سماع در سماع بود .
نمایشگاهی که در نوع خود کم نظیر و یا بی نظیر بود .
حضور چشمگیر و استقبال ستودنی مسئولین فرهنگی کشور، چهره های ماندگار عرصه های هنری کشور، اساتید و هنرمندان عرصه های مختلف هنری بالاخص هنر خوشنویسی از سراسر کشور، عموم هنرمندان و علاقمندان به فرهنگ و هنر این سرزمین در این نمایشگاه برگ زرین دیگری در تاریخ هنر خوشنویسی کشور به یادگار گذاشت .
آثار ارائه شده در این نمایشگاه به شکل خوشنویسی کلاسیک و تذهیب کلاسیک و شیوه خط شکسته نویسی معاصر است و بیش از 140 اثر در این نمایشگاه چشمان هر صاحب ذوقی را مجذوب این هنرمایی خالق آن می کند .
مراسم افتتاحیه این نمایشگاه به نوعی بود که جمعی از بزرگان هنر کشور نیز به خاطر ازدحام جمعیت برای حضور در نمایشگاه شاید ساعتی طول می کشید تا بتوانند وارد سالن نگارخانه شوند .
جمعیت بسیار زیاد شرایط را طوری رقم زد که اساتید و هنرمندان استان تهران با عذر خواهی از محضر این استاد معاصر، زود سالن را ترک میکردند و وعده ی حضور مجدد می دادند تا بزرگوارانی که از راه های دور و ساسر کشور برای حضور در این مراسم و دیدن استاد کابلی و آثارش تشریف آورده بودند بتوانند از این فرصت بهتر استفاده کنند و این رفتار بسیار زیبا و اخلاق مدارانه و ایثار گونه، همان ادب و آداب در هنر خوشنویسی بود که در بین تمامی هنرها زبان زد می باشد که به چشم شاهد بودیم و با جان و دل درک کردیم .
........
استاد غلامحسین امیر خانی " ریاست دائمی انجمن خوشنویسان ایران " با حضور در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه در رابطه با استاد یدالله کابلی خوانساری فرمودند : استاد کابلی در طول بیش از 45 سال گذشته به تنهایی این بار سنگین آموزش هنر خط شکسته را به دوش کشیدند یعنی از زمانی که در کشور از خطوطی مانند شکسته و ثلث دیگر خبری نبود و فقط خط نستعلیق تعلیم داده می شد و . . . ، و با زحمات فراوان ایشان موجب شده که در همه ی کشور خط شکسته جریان پیدا کند و من به سهم خودم از زحمات ایشان سپاسگزارم .
در این مراسم تمامی مسئولین کشوری و اساتید معزز زحمات استاد ید الله کابلی را برای فرهنگ و هنر کشور ستودند و دقایقی در شان، مقام و منزلت ایشان به ایراد سخن پرداختند .
نمایشگاه "سماع در سماع" تا 20 آذرماه در خانه فرهنگ و هنر گویا واقع در خیابان کریمخان زند، روبه روی ایرانشهر، از ۹ صبح تا ۹ شب میزبان علاقمندان به هنر خوشنویسی است.
........
......
گزارش سایت هنر آنلاین از نمایشگاه استاد ید الله کابلی خوانساری تقدیم میگردد :
یدالله کابلی: از تکرار و تقلید گریزانام / نمایشگاه "سماع در سماع" الگویی از قطعهپردازی خط شکسته است
یدالله کابلی گفت: هر اثر نمایشگاه "سماع در سماع" حاصل یک نگاه آفرینشی و خلاقیت در بداههنویسی است، به همین دلیل بیننده میتواند در این نمایشگاه سیرتحول احساس هنرمند را کاملاً مشاهده کند.
........
سرویس تجسمی هنرآنلاین، یدالله کابلی، درباره برگزاری نمایشگاه "سماع در سماع" به خبرنگار هنرآنلاین گفت: این نمایشگاه گلچینی از آثار چند دهه نمایشگاههای داخلی و خارجی من تا سال۹۶ است لذا میتوان گفت که آثار به نمایش گذاشته شده، نموداری از نیمقرن تلاش و کوشش من در عرصه خوشنویسی است.
او از نمایش قدیمیترین آثار خود در این نمایشگاه خبر داد و افزود: سعی کردم نمونه آثاری از سالهای آغازین تلاش نمایشگاهیام یعنی سال 1346 تا امروز را ارائه دهم. در واقع تلاش من بر این بود که آثاری را ارائه دهم تا جوانترها بتوانند با جریان رشد زندگی هنری یک هنرمند فعال در عرصه هنر ملی و سنتی آشنا شوند.
کابلی ادامه داد: آثار این نمایشگاه گلچینی از مجموعه 45 نمایشگاه است که 30 مورد آنها مربوط به کارهای خارجی و 15 نمایشگاه داخلی است. بر این اساس مجموعاً 135 اثر از قطعههای متنوع از اقلام خفی و جلی با ترکیببندیهای بسیار متنوع و نیز مجموعهای بدیع از مرقعات نمایشگاهی که در دو کتاب "مرقع گلرخ" و کتاب "سماع در سماع" به چاپ رسیدهاند را در برمیگیرد که میتواند الگو و منبع بسیار غنی برای آموزش هنرمندان علاقهمند به قطعهپردازی به شمار آید.
او همچنین افزود: در سالهایی که مسئولیت راهاندازی کلاسهای خط شکسته به عهده من واگذار شد، با تعهد بسیار کوشیدم تا نخستین کتاب آموزشی را برای اشاعه خوشنویسی ایران تحریر کنم. بر همین اساس نیز شکستهنویسی و شکستهخوانی همراه با نمونه آثار استادان بزرگ تاریخ خوشنویسی را مدنظر قرار دادم.
این هنرمند تصریح کرد: انتشار کتاب "سماع قلم" در سال ۱۳۶۱، بهعنوان نخستین کتاب تعلیم و آموزش خط شکسته در دوران معاصر محسوب میشود چرا که این کتاب در دورانی منتشر شد که الگو اثری برای آموزش و تعلیم خط شکسته در کشور نبود و بعد از انتشار این مجموعه کامل که با کلید آموزش خوشنویسی خط شکسته همراه بود، تسهیلات بسیار مفیدی را برای همه علاقهمندان فراهم آورد.
کابلی بیان کرد: در طی این سالها، من به شکل هدفمند در پی تکمیل منابع آموزشی هنرجویان، بهخصوص افرادی که در مناطق محروم هستند، بودم لذا مجموعه "کلک شیدایی" را در سال ۱۳۶۸ با ارائه ۱۶۰ چلیپای متنوع ارائه کردم که تا مدتها الگوی آزمون انجمن خوشنویسان بود و برای هنر جویان دوره ممتاز منتشر شد.
کابلی هدف هنر را تعالی روح انسانی دانست و دراینباره گفت: من اعتقاد دارم هر انسانی در این اندیشه است تا برای معنی بخشیدن به ثمره تلاش و زندگی هدفمند خود کوشش کند اما یقیناً این هدفمندی بدون داشتن آگاهی و هوشمندی میسر نمیشود لذا برای دستیابی به جلوههای بالنده همه ما نیازمند داشتن روح تعالی طلبی، ایمان، عشق و ایثار به جوانها هستیم.
او تأکید کرد: احساس دستیابی به جلوههای بالندگی زندگی تنها با هم سو شدن با دنیای پیشرفته مقدور و میسر میشود به همین خاطر هنرمندان میتوانند با برخورداری از ذوق و نبوغ و ارائه آثاری ماندگار همواره نقش بسیار گستردهای در تحکیم هویت و در رویکردهای اجتماعی را داشته باشند.
این هنرمند، خوشنویسی را هنری معنوی و محتوایی خواند و اشاره کرد: نمونههای درخشانی از تلاش درخشان هنرمندان در موزهها و کتابخانههای معتبر ایران و جهان میتوان مشاهده کرد. لذا میتوان گفت که هنر خوشنویسی در ایران نقش مهمی را در ثبت، ضبط و نگهداری مفاهیم شعر، ادب و اخلاق و هنر داشته است.
کابلی نقش هنرمندان در تعالی مسیر خوشنویسی را بدیهی خواند و بیان کرد: همه ما متعهد هستیم تا نقش خودمان را با هنری که شعر و ادب بن مایه و پر پرواز آن است، ایفا کنیم و دریابیم که این هنر قدسی نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا امکان رشد و تعالی را داراست.
او نقش جوانان در عرصه هنرهای سنتی را پررنگ دانست و گفت: به نظر من یکی از مسائل در رشد و توسعه هنر توجه به ترغیب هنرمندان جوان در عرصه هنرهای سنتی است؛ چرا که حضور در جشنوارهها و همایشهای متعدد و تخصیص جوایزی ارزشمند برای جوانان ایجاد انگیزه میکند و در این رقابتهای سالم و برای پرورش و تعالی بخشیدن به ذوق و خلاقیت آنها میبایست به قابلیتهای فردی و خلاقیتهای شخصی آنها بها داد تا موجبات شکوفایی و خلاقیت درونی آنها فراهم آید.
کابلی ادامه داد: روشن است که هنرمند هیچگاه با تقلید محض و کپی کردن توفیقی در رشد و نوآوری خلاقیت پیدا نمیکند از نظر من جوانان باید بتوانند متناسب با اتکا به خلاقیتهای خود راه کمال را طی کنند.
او برگزاری نمایشگاه "سماع در سماع" را فضایی مؤثر برای شور و شوق و تجربهاندوزی جوانان پویا و خلاق خط شکسته دانست و اظهار کرد: از نظر من این نمایشگاه میتواند الگویی مناسب برای آشنایی جوانان با بنمایههای هنری در قطعهپردازی خط شکسته باشد.
این هنرمند استقبال مخاطبان از نمایشگاه را قابل توجه خواند و گفت: حضور جمعیت گستردهای از استادان، هنرمندان برجسته و فرهنگیان مایه خوشحالی من بود. حضور جمعیتی کثیر از شهروندان علاقهمند به هنر که گالری هنر گویا را غنی بخشیدند به من نیز انرژی و امید بخشید.
کابلی تصریح کرد: برای من که سالیان درازیست در این عرصه هستم و با نیم قرن تلاش پیگیر سن و سالی نزدیک به 70 سال دارم، دیدار مردم و مشتاقان امید بخش است تا امیدوارانه بتوانم به تلاش و کوششم در این عرصه ادامه بدهم و بتوانم همچنان در خدمت جوانهای علاقمند باشم.
او در مورد کیفیت نمایشگاه بیان کرد: هر اثری در این نمایشگاه یک خصوصیت معنایی و یک ویژگی مفهومی را به نمایش گذاشته است. زیرا من همواره سعی کردهام که از تکرار و تقلید گریزان باشم .
این هنرمند درباره روند فعالیتهای هنری خود گفت: هر اثری حاصل یک نگاه آفرینشی و خلاقیت در بداههنویسی است، به همین دلیل بیننده میتواند در این نمایشگاه سیرتحول احساس هنرمند را کاملاً مشاهده کند.
کابلی تنوع و تازگی را اصل مهمی از فردیت و خلاقیت هنری دانست و بر نکته جذب مخاطب تاکید کرد و افزود: امروزه مردم از تکرار شیوههای گذشته و کپی کاری محض خسته شدهاند لذا ارتقاء هنر مستلزم تنوع و نوآوری است. به همین خاطر همواره هدف من در ارائه آثار هنری علاوه محتوای متعالی مضمون، زیبایی، خلاقیت در ترکیب بندی و صفحه آرایی بدیع بوده است.
او در پاسخ به این سؤال که شاعری که بیشتر مورد توجه او بوده، کیست، گفت: برای من این مسئله بسیار مهم است زیرا عموماً محتوای تابلوهای من تصویری حقیقی از لحظههایی است که در آن هستم لذا سعی دارم که آثار بیان حقیقتی از شرح احوالاتم باشد.
او افزود: من همواره از شعرای نامدار کلاسیک و نو استفاده میکنم زیرا فکر میکنم وقتی با شعری، باید تصویری از خوشیها، ناکامیها، کامیابیها و احساسات بشر را بیان کنم، یقینا از نخبگان سخن بهره بردهام.
این هنرمند تأکید کرد: با توجه به اینکه ادبیات عرفانی و گنجینه شعرهای ما مملو از ستارگان درخشان است، تن دادن به یک شعر متوسط نشان بیمایگیست. آنهم در هنری محتوایی و معنایی. من غالبا از آثار شعرایی چون فردوسی، مولانا، نظامی، سعدی، حافظ، خیام ، عطار و .... را مد نظر دارم البته در شعر نو نیز شعرایی چون: سایه، مشیری و شفیعی کدکنی مقبول طبعم و برایم جذاب هستند.
کابلی ادامه داد: امیدوارم که توانسته باشم تا امروز به دنبال مسئولیت و رسالتی که دارم، در مسیر تحول و ترقی فرهنگ و هنر ایران زمین که غنیترین میراث نیکان ماست، گام بردارم زیرا این ماندگار ترین دستاور تاریخی ماست.
......
جهت مشاهده تصاویر این نمایشگاه روی تصویر زیر کلیک نمائید
.......
.......
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید