نخستین نشست تخصصی "پژوهش میرعماد" با سخنرانی استادان غلامحسین امیر خانی و امیر احمد فلسفی در مجموعه ی فرهنگی، تاریخی سعد آباد-مهر1397
.......
.......
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران " عزیزی هنر "، با همت موزه خط و کتاب میرعماد، نخستین نشست تخصصی "پژوهش میرعماد" با سخنرانی استادان غلامحسین امیر خانی و امیر احمد فلسفی در محل سالن سینمای موزه ملت مجموعه ی فرهنگی، تاریخی سعد آباد برگزار گردید .
این نشست درتاریخ 24 مهر1397 از ساعت پانزده در موزه ملت مجموعه سعدآباد،باحضور جمع کثیری از علاقمندان، هنرمندان واستادان عرصه ی خوشنویسی برگزارشد .
موضوع این نشست، "آغاز نستعلیق تا سلطان علی مشهدی" بود.
در ابتدای برنامه استادغلامحسین امیرخانی « از چهره های ماندگار عرصه ی خوشنویسی کشور » از پیدایش خط درپنج هزارسال پیش درجیرفت ونیز هنر خوشنویسی مانی، پیامبرایرانی و اسناد آن در تورفان چین سخن گفتند .
این استاد پیشکسوت در ادامه به نقش اصلی ایرانیان در پیدایش و تکامل خطوط اسلامی اشاره داشتند و در پایان سخنانشان ضمن برشمردن عیار بالای هنر میرعلی هروی به نقش محوری آثار میرعماد در طول چهارصد سال پس از او تاکید نمودند.
ادامه ی این نشست تخصصی با سخنرانی استاد امیر احمد فلسفی همراه بود و حضار سراپا تشنه ی شنیدن بیانات این استاد وارسته، زیرا حضار می دانستند که وقتی قرار است این استاد نازنین در مراسمی تخصصی پیرامون این هنر مطالبی بیان کنند حتما مباحث ایشان شنیدنی و در نوع خود کم نظیر است زیرا سابقه ی درخشان استاد فلسفی در پژوهش و تالیفات تخصصی هنری بر کسی پوشیده نیست .
سپس ایشان مطالبی با عناوین زیر به تفصیل، همراه با نمایش تصاویر آثار و اسناد مربوط به آن، مطرح کردند:
1-اشاره به ابهام در تاریخ شنیداری و نوشتاری ایران بویژه درباره هنرمندان، که این موضوع کار پژوهش را برای روشن ساختن تاریخ هنر خوشنویسی و صحت و سقم آثار موجود ،دشوار می نماید و نیاز به پژوهش عمیق و گسترده جامعه خوشنویسی در این باره .
2- اشاره به تاریخ و جغرافیای پیدایش خطوط ایرانی تعلیق و نستعلیق و مبدعین و حامیان آن.
3-بررسی چگونگی شکل گیری خط نستعلیق و صحت و سقم برگرفتن آن از نسخ و تعلیق با ارایه نمونه های مربوطه.
4-ارایه این نظریه که : " نیاز به وجود هماهنگی بین خط نوشتاری و شعر فارسی در نزد ایرانیان باعث به وجود آمدن شیوه ای نوین در خوشنویسی به صورت نستعلیق گردید. پس از تولد چنین پدیده ای، نستعلیق، خط شعر و ادبیات فارسی شد وبدین ترتیب، نستعلیق به تصویر شعر فارسی تبدیل گردید".
5- مقایسه کتابهای "میرعلی ابن الیاس تبریزی" و"میرعلی ابن حسن تبریزی" (مشهور به واضع خط نستعلیق ).
6-ارایه این فرضیه که : " علت واضع الاصل شمردن میرعلی ابن حسن تبریزی، ابداع قطعه نویسی به صورت چلیپا وبا قلم مشقی و نیز تعلیم مفردات با همان قلم است. تا پیش از او کسی چنین کاری انجام نداده و بجز کتابت آثاری از دیگران موجود نیست".
7- ارایه این نظریه که : " کار مهمی که ایرانیان با ابداع خطوط تعلیق و نستعلیق و شکسته نستعلیق انجام دادند، تغییر محور استقرار و حرکت خط بود . محور خطوط ششگانه، از چپ به راست است، در حالی که با ابداع خط تعلیق، این محور کمی تغییر کرده و حرکاتی از آن با جهت "راست به چپ"دیده می شود. این تغییر در نستعلیق کامل می شود و محور خط، در همه جزییات وکلیات، از راست به چپ در نظر گرفته و عمل می شود. با برعکس شدن محور خط، شروع حرفهایی مانند:"الف، ب ، د ، ر ، س ، ک ، ل ، ن " ،که در خطوط ششگانه ضخیم بود، به ظرافت و نازکی تبدیل شد و با دور بیشتری که به حروف داده شد، خطی جدید با ماهیتی متفاوت ایجاد شد".
این نشست درساعت هفده و سی به پایان رسید و ادامه بحث به نشست بعدی موکول گردید.
امیدواریم مطالبی که توسط این استاد عزیز بیان گردید به صورت مجموعه ای مدون و کتابی جامع به زیور طبع آراسته گردد و در تاریخ این هنر ارزشمند به یادگار باقی بماند .
...........
در حواشی این نشست مسئول موزه خط و کتابت میرعماد در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد سرکار خانم فدایی مطالبی را برای سایت آثار هنرمندان ایران " عزیزی هنر " از شرح فعالیت های موزه ی میر عماد از افتتاح آن تا کنون و همچنین هدف از برگزاری این نشست را بیان فرمودند :
موزه خط و کتابت میرعماد در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد در تاریخ 20 بهمن سال 76 افتتاح گردید آثار این موزه مشتمل بر1000 اثر تاریخی است که در آن سیر تحول خطوط مختلف مشاهده میشود و از خوشنویسان مشهور ایران نیز در این موزه قطعاتی نگهداری می شود.
در راستای برنامه های فرهنگی و هنری این موزه تاکنون بیش از60 نمایشکاه مختلف از آثار قدما و معاصر به مناسبتهای مختلف افتتاح شده است، همچنین برگزاری نشست های تخصصی خوشنویسی از سال 95 به تعداد 12 جلسه مختلف ماهانه با حضور استادان انتخابی موزه میرعماد، پرداخته است و 4کارگاه تخصصی کتاب ارایی سال 96 از پرمخاطب ترین دوره های تخصصی این موزه میباشد.
بنا به انجام مهم رسالت موزه ها در بخش پژوهش و آموزش در سال 96 تفاهم نامه طرح مطالعاتی آثار موزه میرعماد مستقیماً با استاد امیر احمد فلسفی "استاد انجمن خوشنویسان ایران" و کاخ سعد اباد منقعد شد و در این مسیر قطعات این موزه مورد بررسی شناسایی و معرفی قرار گرفته است در نتیجه بنا به مفاد این تفاهم نامه اولین نشست تخصصی مکتب میرعماد با حضور استاد امیرخانی و استادفلسفی "به عنوان دبیر این جلسه" طراحی و در روز سه شنبه 24 مهر سال 97 با حضور علاقمندان عرصه خط و خوشنویسی در محل سالن سینمای موزه ملت و با مدیریت موزه میرعماد برپا گردید.
این نشست با عنوان آغاز نستعلیق تا سلطان علی مشهدی اولین نشست تخصصی، از سلسله نشست های بعدی موزه میرعماد است که تا پایان سال 97 اجرا خواهند شد و در هر نویت یکی از استادان اهل فن حضور خواهند داشت.
همچنین از مهمترین رویدادهای فرهنگی این موزه ثبت ملی "مکتب میرعماد" است که در تاریخ 10 مرداد سال 96 با همت موزه میرعماد و همیاری چند تن از استادان خوشنویسی معاصر ایران " استادامیرخانی، استادفلسفی، استاد بختیاری، استاداخوین " که مصاحبه هایی نیز با این استادان از جانب موزه میرعماد انجام شد و با پرونده ایی که توسط موزه میرعماد تکمیل گردید به اداره ثبت آثار ملی سازمان میراث فرهنگی ارسال و با حضور استادان دیگر خوشنویسی "استاد جواد بختیاری، استاد امید بنا کار، استاد امیر احمد فلسفی و استاد سبزه کار، موضوع مورد بررسی و داوری و دفاع قرار گرفت و متعاقبا ثبت ملی گردید در این مسیر 40 اثر از قعات موزه میرعماد هم در فهرست آثار ملموس ملی ایران ثبت گردید.
رویداد مهم ثبت ملی مکتب میرعماد یکی از اقدامات اولیه موزه میرعماد، همراه با تقاهم نامه طرح مطالعاتی موزه میرعماد میباشد و محوریت آن خط نستعلیق است تا در آینده نزدیک موفق به ثبت جهانی ان شویم.
در آینده نزدیک همچنین تمام برنامه های آموزشی و پژوهشی موزه میرعماد طی برنامه های نشست تخصصی و سخنرانی و کارگاههای آموزشی اطلاع رسانی خواهد شد تا علاقمندان موفق به دانش اندازوی و حضور در این برنامه شوند .
ضمنا ایشان در پایان فرمودند از طرف مجموعه ی تاریخی و فرهنگی سعد آباد گواهی حضور برای یکایک شرکت کنندگان در هر یک از این نشست های تخصصی صادر خواهد شد و تقدیم ایشان می گردد" شماره تماس و مشخصات شرکت کنندگان نزد این مجموعه موجود است و پس از آماده شدن این گواهی نامه ها به اطلاعشان خواهد رسید "
موزه میرعماد در کاخ سعد آباد همه روزه نیمه اول سال از ساعت 9 تا 19 و از نیمه دوم سال از ساعت 8 صبح تا 17 بازاست .
.......
جهت مشاهده تصاویر زیر با کیفیت بالا روی آنها کلیک نمائید
.......
لوح ثبت ملی "مکتب میرعماد"
.......
.......
استاد غلامحسین امیر خانی " خوشنویس "
.......
.......
.......
.......
.......
استاد امیر احمد فلسفی " خوشنویس "
.......
استد الهه خاتمی " خوشنویس "
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
.......
عکاس : علیرضا عزیزی
.......
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید