گزارش تصویری از همایش تجلیل از اساتید خوشنویسی استهبان با عوان آستان جانان
......
به گزارش سایت آثار هنرمندان ایران « عزیزی هنر »، صبح روز پنجشنبه ٢٩ ارديبهشت ماه همايش "آستان جانان" (آيين تجليل از اساتيد برجسته خوشنويسى شهرستان استهبان، سيد جعفر "حجت" كشفى، محمد مهاجر و احمدعلى باروتى) در محل تالار علامه طباطبايى دانشگاه آزاد اسلامى واحد استهبان برگزار شد.
حجه الاسلام مصطفى خاورى امام جمعه استهبان در اين مراسم با بيان اينكه بدون ترديد هنر مطابق با مقتضاى فطرت انسانى است، اظهار داشت: يقينأ دينى كه مطابق با فطرت است نه تنها سرناسازگارى با هنر ندارد بلكه مشوق و مروج آن نيز خواهد بود.
وى ادامه داد: يكى از ابعاد كتاب آسمانى ما اعجاز هنرى آن است، در قرآن كريم همه آرايه ها و زيبايى هايى كه گويندگان در زبان خويش مى آرايند در بالاترين حد و حد اعجاز بكار گرفته شده است.
اين استاد حوزه علميه ادامه داد: دعاها و صحيفه سجاديه با بهترين محتوا و تا نزديكى ستيغ قله اعجاز بالا رفته است بنابراين اگر در برهه اى با هنرهايى نظير مجسمه سازى مخالفت شده به دليل كاربردى است كه از آن جهت ترويج بت پرستى بكار گرفته شده بود در واقع دين با به ابتذال و به انحراف كشيدن هنر مخالفت کرده و يا شعر زمانى كه در خدمت فحشاء و ابتذال كشيده شد پيامبر اسلام مخالفت با آن كرد اما پس از اسلام پيامبر از شاعرانى نظير "حسان" تجليل كرد.
امام جمعه استهبان با اشاره به اينكه اسلام با شراب، شكم و شهوت مخالف است، خاطر نشان كرد: در طول كارزارهاى صدر اسلام از اشعار و رجزهاى حماسى استفاده هاى فراوان شد كه نمونه آن در رويداد عاشورا بود و آن حماسه تاريخى را ثبت نمود.
وى افزود: يكى از اساسى ترين هنرها هنر خوشنويسى در تاريخ اسلام و از جزيره العرب بوده كه اهل بيت عصمت و طهارت به زيبانويسى قرآن كريم مبادرت كردند و نمونه آن تلاش مولاى متقيان در كتابت قرآن بوده است.
امام جمعه استهبان برگزارى اين همايش در جهت ترويج هنر خوشنويسى و پاسداشت از هنرمندان برجسته اين عرصه را مؤثر توصيف كرد و گفت: به خود مى بالم كه در سرزمينى متولد و رشد كرده ام كه بزرگى چون سيدجعفر كشفى از استهبان تا سوئد مروج اسلام بوده است و همچنين همشهرى بزرگى چون فرهيخته ارجمند جناب استاد محمد مهاجر و همچنين استاد احمدعلى باروتى در زواياى مختلف منشأ بركات براى جامعه در ساير حوزه هاى اجتماعى و فرهنگى بوده اند.
حجه الاسلام خاورى از برگزاركنندگان اين همايش نيز تجليل و تشكر كرد.
در ادامه اين نشست يوسف كارگر فرماندار استهبان با بيان اينكه سخن گفتن در باب هنر كه به قول شيخ شيراز " چشمه زاينده است و دولت پاينده" كارى آسان نيست و بر اين اساس تعريف هنرمند هم كارى سترگ است كه در اين مقال اندك نمى گنجد، اضافه كرد: امروز طی همايشى در تكريم و تعظيم سه هنرمند شاخص خوشنويسى كه برخاسته = از مكتب اصيل اين ديار كهن هستند همه گرد هم آمده ايم كه هنر و از آن فراتر هنر خوشنويسى را كه از دريچه هاى نگاه اصحاب معرفت به جهان است، پاس بداريم.
وى افزود: هنر خوشنويسى هنرى والاست كه هر انسان صاحبدل را به وجد و شعف مى آورَد، هنرى كه عشق را براى عاشقان و معرفت را براى عارفان آشكار مى سازَد.
كارگر ادامه داد: بسيار خرسندم كه در جشن پاسداشتِ سه هنرمند برجسته در اين عرصه از كهن ديار استهبان، شهرستان قرآنى و ديار عارفان و عاشقان حضور دارم و بر آستان جانان هنرمندان اين ديار تعظيم مى كنم.
فرماندار استهبان افزود: هنرمندانى كه كارنامه درخشان انقلابى، اجتماعى، هنرى، فرهنگى و مذهبى بر تارك خويش دارند و از مفاخر جامعه هنرى استهبان و استان فارس و ايران اسلامى مى باشند، هنرمندى شهير نظير آيت ا... سيدجعفر " حجت " كشفى كه خط خوشش در لوح دل عاشقان هنر خوشنويسى و بر آستان مقدس ائمه اطهار حك شده است.
وى افزود: استادى چون محمد مهاجر كه شش دهه در كتابت قرآن كريم، اشعار آسمانى شاعران پارسى گوى همت گماشته و صد البته رسالت هنرى و اجتماعى خويش را در پرورش هنرمند بكار گرفته است و استاد عزيزى چون دكتر احمد على باروتى كه بنيانگذار انجمن خوشنويسان استهبان و نخست استاد برپاكننده كلاس هاى خوشنويسى در استهبان است كلاس هايى كه از دل آنها خوشنويسان برجسته اى بيرون آمدند و موجب مباهات عرصه فرهنگ و هنر شدند.
وى در پايان يادآور شد: وجود پربار هر سه هنرمند گرامى و متعهد به جامعه و انقلاب را پاس مى داريم و جايگاه معرفتى و هنرى شان را تكريم مى كنيم كه به قول حافظ شيرازى:
گر در سرت هواى وصال است حافظا
بايد كه خاك درگه اهل هنر شوى
حميدرضا قانعى مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامى نيز در اين مراسم با بيان اينكه جامعه امروز به درنگ و شنيدن و بازخوانى گذشته تاريخى نياز دارد، اضافه كرد: اين محافل قدردانى و پاسداشت، بستر مناسبى براى رسيدن به اهداف متعالى در اين حوزه است.
وى افزود: به اعضاى ستاد برگزارى اين همايش تبريك مى گويم و اين نويد را مى دهم كه اين سرآغاز راه است و نسلى كه قدردان گذشته فرهنگى خويش باشد بدون ترديد آينده اى درخشان را رقم خواهد زد.
فرهاد طهماسبى نماينده مردم نى ريز و استهبان در مجلس شوراى اسلامى نيز در اين آيين تجليل با اشاره به جايگاه اساتيد هنرخوشنويسى اظهار داشت: شايسته است از شهداى هنرمند اين ديار و شهرستان استهبان ياد كنيم و يادشان را گرامى داريم.
وى از برگزاركنندگان اين همايش و اعضاى ستاد برپايى آن تجليل كرد و گفت: از اينكه امروز حضور عموم مردم استهبان و خانواده شهدا را در آيين تجليل هنرمندان گرامى مشاهده مى كنيم به دليل هنر متعهدانه دينى و اجتماعى اين هنرمندان است.
وى افزود: هنر و تعهد اين هنرمندان در جامعه ما تحسين برانگيز است و بايد از هنر اين عزيزان در راستاى ترويج ارزش ها و كمال استفاده شود.
استاد احمد عبدالرضایی خوشنویس و مدرس خط ثلث و نسخ نیز در این مراسم با بیان اینکه حضور بزرگان در عرصه فلسفه و فرهنگ و هنر فارس ازابن مقله بیضاوی تا ارسنجانی ها عشق این دیار را دل من زنده نگه داشته است، ادامه داد: این علاقه به زمان حال متصل می شود و اساتید گرانقدری که در این نشست حضور دارند به ویژه استاد کشفی که ارادت بنده به ایشان با پیشینه است.
وی ادامه داد: دیروز کار جدیدی از استاد باروتی دیدم در چند قلم در حالی که خوشنویسی کاری نیست که بتوان در جلی بلافاصله خفی نگاشته شود، ایشان این آثار را بلافاصله ترکیب می کند.
ایناستاد برجسته خوشنویسی افزود: شرح استاد مهاجر را از دوران دور در کلام زنده یاد استاد دیرین و همچنین استاد چیزفهم شنیدم وحالا اثری از ایشان دیدم روی پوست که خوشنویسی بر آن کاری آسان نیست و نمی شود پاک و تصحیح نمود.
استاد عبدالرضایی ادامه داد: اینقدر زیبا ایشان این کار را انجام دادند که بنده با وجود اینکه خودم این نمونه کارها را انجام داده ام تحت تأثیر قرار گرفتم.
وی با بیان اینکه آثار برجسته استاد کشفی برای معرفی و شرح بسیار است، خاطر نشان کرد: استاد کشفی سال ها پیش در مسجد جمکران آیه نور را با ترکیبی خاص نگاشتند و این آیه را شاید بنده بیش از ۲۰ بار در مکان های مختلف از جمله بالای سالن اجلاس سران نوشته ام اما اثر ایشان کار بدیع است که هرگز به عقل بنده نرسیده است با اینکه از لحاظ کمی بیش از میرزا غلامرضای اصفهانی کتیبه نستعلیق در ایران دارم ولی هرگاه به مسجد جمکران می روم تحت تأثير قرار مى گيرم.
وى در عين حال بر وجود برخى نوشته هاى غير قابل قبول از قاعده خوشنويسى در مكان مسجد مقدس جمكران انتقاد كرد و گفت: متأسفانه اين نمونه اى از بى مديريتى ها در كشور محسوب مى شود، چرا كه مگر اين دو متر خوشنويسى چقدر هزينه داشته كه به افرادى امثال استاد كشفى نسپرده اند؟!
حميد رضا قليچ خانى از اساتيد برجسته خوشنويسى ايران هم با بيان اينكه اين سه هنرمند برجسته از جريان سازان عرصه هنر خوشنويسى هستند، اضافه كرد: شهر شيراز و استان فارس و منطقه استهبان و نى ريز و فسا در عرصه خوشنويسى كمتر از شهرهايى نظير قزوين، مشهد و تبريز كه امروزه به عنوان قطب خوشنويسى شناخته شده اند، نيستند.
اين نويسنده و پژوهشگر عرصه هنر خوشنويسى ادامه داد: در تمام تذكره ها بعد از اينكه حضرت على (ع) را به عنوان كاتب قرآن معرفى كرده اند ديگرى ابن مقله بیضاوى شیرازى است كه در دوره حكومت عباسيان سه دوره به وزارت رسيده و در سال ٣٢٨ هجرى كشته مى شود.
وى تأكيد كرد: اين خوشنويس استان فارس را مى توان پدر خوشنويسى ايران قلمداد نمود تا ميرزا احمد نى ريزى كه بواسطه وی خط نسخ ايرانى به نسخ نى ريزى شهرت يافته و فراتر از مرزها در كشورى مثل شبه قاره هند خط نسخ ايرانى را نسخ نى ريز مى نامند تا عهد قاجار و دوره معاصر نظير زنده ياد حميد ديرين و اساتيدى كه امروز در خدمت شان هستيم.
در ادامه نوروزى به نمايندگى از معاونت هنرى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى مراتب تقدير و تجليل اين سه هنرمند خوشنويسى را ابلاغ كرد.
در ادامه اين آيين همچنين از خانواده و مادر هنرمند شهيد محمد جواد خيرات از هنرآموزان استاد احمد على باروتى نيز تجليل به عمل آمد.
در اين نشست پيشكسوتان و هنرمندان برجسته ملّى و استانى از عرصه فرهنگ و رسانه نظير اساتيد مجيد چيزفهم دانشمنديان (رئيس انجمن خوشنويسان شيراز)، مهدى فقيه (بازيگر پيشكسوت سينما، تئاتر و تلويزيون) ، محمد عسلى (مدير مسئول روزنامه عصر مردم)، اسماعيل عسلى (سردبير روزنامه عصر مردم) نيز حضور داشتند.
اين مراسم با همكارى اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامى استهبان، شهردارى و شوراى شهر استهبان، اداره آموزش و پرورش استهبان، دفترامام جمعه استهبان، دانشگاه آزاد اسلامى واحد استهبان، مجمع شيفتگان مهر و خدمت (استهباني هاى مقيم شيراز)، دفتر نماينده مجلس شوراى اسلامى، دانشگاه پيام نور، ناحيه مقاومت بسيج سپاه استهبان، نيروى انتظامى، جهاد كشاورزى، نهاد كتابخانه هاى عمومى، ميراث فرهنگى شهرستان استهبان، اداره اوقاف و امور خيريه، مؤسسه خانه هنرمندان استهبان برگزار شد.
استاد سيد جعفر "حجت" كشفى متولد سال ١٣٢٥ استهبان دانش آموخته حوزوى و از شاگردان زنده ياد استاد حميد ديرين و آيت ا... سيد مرتضى نجومى مى باشد، كتابت قرآن به نسخ ايرانى، كتابت قرآن به خط محقق، كتابت قرآن به خط ثلث و كتابت قرآن به خط توأمان نويسى در كارنامه هنرى وى ديده مى شود. او نمايندگى مردم استهبان و نى ريز و استهبان در دوره نخست مجلس شوراى اسلامى را نيز به عهده داشته است. تأسيس موزه شهدا، معاونت فرهنگى بنياد شهيد كشور و نمايندگى فرهنگى ايران در كشور سوئد از ديگر فعاليت هاى وى به شمار مى رود.
استاد محمد مهاجر متولد ١٣٢٢ در استهبان مؤسس گالرى مهاجر به سال ١٣٤٨ خورشيدى در شيراز مى باشد.
وى از شاگردان برجسته زنده يادان سيد حسين ميرخانى، سيد حسن ميرخانى بوده و در محضر استاتيدى نظير زنده ياد عبدا... فرادى و استاد کیخسرو خروش كسب فيص كرده است.
تدريس خوشنويسى در كلاس هاى انجمن خوشنويسان شيراز، مدرس و مدير گروه رشته هنر دانشكده تربيت معلم شهيد مطهرى شيراز، تأسيس موزه شهداى فارس با همكارى استاد مهدى فقيه و استاد حسن گلبن حقيقى در كارنامه كارى اين هنرمند پيشكسوت عرصه خوشنويسى ديده مى شود.
استاد احمد على باروتى متولد ١٣٣٥ در استهبان داراى تحصيلات دانشگاهى و حوزوى در رشته هاى فلسفه و كلام و حكمت اسلامى مى باشد.
ايجاد انجمن خوشنويسان در استهبان در سال هاى آغازين دهه شصت، تأسيس انجمن قرآن و نهج البلاغه در استهبان، تأسيس انجمن شعر و ادب در اين شهرستان، حضور در نمايشگاههاى ملّى و بين المللى، مدرس دانشگاههاى استان فارس و... در كارنامه هنرى، فرهنگى و آموزشى وى مشاهده مى شود.
......
جهت مشاهده تصاویر زیر با کیفیت بالاتر روی آنها کلیک نمائید
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
مخصوص اعضای ویژه
توجه !
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید