جشنواره ها و دوسالانه های تجسمی؛ دروازه ورود به بازارهای هنری
گفتگوی ایرنا با هنرمند ارجمند عباس رحیمی مبدع نگارینه خط
.......
.......
به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی ایرنا، هنرهای تجسمی بیش از پیش در نمایشگاه ها و جشنواره های متعدد تجلی یافته که اقتصاد هنر در گرو این هنرها است، هنرهای تجسمی با حضور فعال در عرصه بین المللی، نقش خود را در دیپلماسی فرهنگی و گفت وگوی ملت ها و کشورها ایفا کرده اند.
جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر، جشنواره ملی هنرهای تجسمی جوانان و دوسالانه های تجسمی در رشته های نگارگری، خوشنویسی، نقاشی، گرافیک، مجسمه ، تصویرگری، عکاسی، کاریکاتور و دوسالانه های تخصصی، مهمترین رویدادهای هنرهای تجسمی به شمار می روند که نقش بی بدیلی در ورود به بازارهای هنری داخلی و خارجی و اقتصاد هنر دارند.
عباس رحیمی، مبدع نگارینه خط در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: هنر نزد ایرانیان است و بس؛ اگر چه در ظاهر جمله بسیار اغرق آمیزی باشد اما خیلی هم دور از ذهن نیست.
وی افزود: با نگرشی گذرا به تاریخ چند هزار ساله، ایران با داشتن نقاط گردشگری باستانی متعدد، هنرها و صنایع دستی فوق العاده و جغرافیای خاص، جزو 10 کشور برتر جهان است. تاثیرات مثبت و سازنده علمی، هنری، فرهنگی و ادبی ایران بر سایر تمدن های بشری در طول تاریخ انکار ناشدنی نیست.
هنرمند نگارینه خط گفت: میراث گرانبهای به جا مانده، شایسته احترام و پاسداری است، احیا و حفظ و حراست از تک تک نهادهای ملی و فرهنگی و هنری برای نسل امروز و آینده وظیفه هر ایرانی است، تنها با آموزش برنامه ریزی و مدیریت صحیح است که می توان از این گنجینه تمام نشده در جهت رشد و توسعه اقتصادی بر پایه میراث فرهنگی بهره برد.
رحیمی با اشاره به اقتصاد هنر افزود: پس از چند دهه سکون و سکوت در زمینه مدیریت اقتصاد هنر، مدتی است این واژه سر زبان ها افتاده و در محافل و رسانه ها شنیده و تکرار می شود، این درحالی است که رشته های مختلف هنری بدون توجه به موانع موجود کم و کاستی ها و ارائه ضعیف محصولات هنری در سطح ملی و جهانی با سرعت شگفت آوری رو به رشد بوده اند که این نشان از توان بالقوه ریشه های هنر در ایران دارد.
این هنرمند گفت: جشنواره ها، دوسالانه ها و فراخوان های هنری و نمایشگاه به منزله مهمترین درگاه و دروازه های ورود به بازارهای هنری داخلی و خارجی هستند. در حال حاضر چنین رویدادهایی با حضور هنرمندان، اساتید مربوطه و عده ای از دوستان، بستگان و دانشجویان هنر و هنردوستان و اغلب بدون حضور رسانه ها، مدیران هنری مجموعه داران و سرمایه گذاران هنری افتتاح شده و به پایان می رسد. در اینجا نه هنرمند بدرستی دیده شده و نه آثارش مورد ارزیابی و ارزش گذاری قرار گرفته، در حالی که ارائه درست این آثار می توانست در کنار رشد و بلوغ و تعالی هنرمند، به تامین منافع اقتصادی برای او و در نتیجه ایجاد انگیزه و شوق برای تولید آثار هنری خوب تر منجر شود.
رحیمی ادامه داد: البته اخیرا تک حرکتی در حراج اختصاصی خط دیدم که با مدیریت حراج سعی در به دور ماندن از ملاحظات و کشمکش های سلیقه ای و خطی با گردآوری آثار متنوع خطی و حضور اغلب هنرمندان اساتید و کارشناسان هنری و مجموعه داران در مکان و زمان مناسب و تکیه بر رسانه محوری، رویداد جشنواره هایی در شان و منزلت هنر ایرانی برگزار کردند.
وی گفت: اگر در حوزه اقتصاد هنر و آثار هنری را مثلا با یک میدان نفتی یا یک معدن الماس یا طلا مقایسه کنیم، به سرعت در می یابیم که هنرمندان و آثار آنها منبع عظیم و بی پایان فرهنگی و مادی هستندو با این نوع نگرش بود که علم اقتصاد هنر شکل گرفت.
هنرمند نگارینه خط افزود: صنعت گردشگری و توریسم و در کنار آنها فروش آثار هنری میلیاردی به اقتصاد کشورهایی کمک کرده که ذخایر نفتی و معدنی نداشته اند، یا آن را برای نسل های بعدی حفظ کرده اند. با این نگرش که هنر هم می تواند صنعتی درآمدزا باشد سرمایه گذاری متناسب با توان بالقوه این صنعت ضروریست، مشروط بر اینکه زنجیره اقتصاد هنر در کشور کامل و بی نقص باشد.
رحیمی خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین حلقه های این زنجیره میراث فرهنگی و گردشگری است. بدون توجه به صنعت توریسم، اقتصاد هنر در چرخه معیوبی گرفتار می شود و این دقیقا همان مسئله ای است که متاسفانه در چند دهه اخیر با آن منفعلان و با سردرگمی برخورد شده است. راه اندازی صنعت توریسم در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت مهمترین و اصلی ترین سیاست در مسیر شکوفایی اقتصاد هنر است.
وی گفت: آشنایی با تاریخ تمدن، فرهنگ و هنر جغرافیایی ایران، بهترین مسیر برای فروش آثار هنری ایران در بازارهای جهانی باز می کند، هدف اصلی اقتصاد هنر ارزآوری است وگرنه فروش میلیاردی یک تابلو در داخل کشور چیزی غیر از جابجایی پول کشور از جیب یک مجموعه دار به جیب یک واسطه آثار هنری یا بالعکس نبوده و گره ای از اقتصاد متکی به نفت ما باز نمی کند.
رحیمی با اشاره به اینکه در این راستا باید چه کرد؟ افزود: اولین قدم در برنامه ریزی جمع آوری آثار و اطلاعات هنری در سطح داخلی و جهانی و طبقه بندی آنها بر اساس ارزیابی دقیق و برآورد اولویت ها و بکارگیری این اطلاعات در ایجاد مشاغل هنری در جهت منافع اقتصادی است، گام بعدی ترمیم و اصلاح زیرساخت های قدیمی و ایجاد زیر ساخت های نو بر اساس همین آمار و اطلاعات است.
وی ادامه داد: مهمترین و موثرترین حرکت زیر ساختی آموزش عمومی هنر و ایجاد شناخت و حس احترام به هنر و فرهنگ قومی ملی و آیینی از طریق رسانه های نوشتاری صوتی و تصویری و همین طور از طریق کتب درسی از ابتدایی تا دانشگاهی است. نتیجه این فرایند در دراز مدت تربیت متخصصانی است که هنر را می شناسند و با تحصیلات تکمیلی در زمینه اقتصاد هنر می توانند با حفاظت از شان و منزلت هنر و هنرمند ایرانی و ارائه طریق پس از ارزیابی دقیق مسیر حرکت اقتصاد هنر درجهان درعرصه های ملی و جهانی مثمرثمر باشند.
رحیمی افزود: البته در دهه های اخیر تعداد معدود هنرمندانی داشته و داریم که با حرکتی خودجوش و گاهی با پشتیبانی نهادهای فرهنگی و دولتی در عرصه های جهانی خوش درخشیده اند، اما اقتصاد هنر بحث کلانی است که می تواند با مدیریت و هماهنگی با زنجیره اقتصادی کشور در کنار میراث فرهنگی و گردشگری و صنعت توریسم، ضمن دستاوردهای فرهنگی، منافع اقتصادی پایاپای با صنعت نفت و معادن و حتی فراتر از آنها در پی داشته باشد.
به گفته وی، اگر بخواهیم به شعار اقتصاد مقاومتی عمل کنیم بهتر است به جای خالی کردن ذخایر نفتی و گاز و معدن که به نسل های بعدی تعلق دارد، کمی هم به ذخایر بی پایان فرهنگی و تاریخی خود توجه کنیم.
مصطفی آقامیری هنرمند نگارگر نیز با اشاره به نقش جشنواره ها و دوسالانه ها در اقتصاد هنر اظهار داشت: جشنواره های تجسمی به طور قطع در اقتصاد هنر نقش دارند، هنر وقتی در دوسالانه ها مرتب و ارزشی مطرح شود و در راستای حرکت فرهنگی و هنری باشد زمینه تشویق هنرمندان و ترغیب مخاطب برای خرید اثر هنری را فراهم می کند که کمک به اقتصاد هنر است.
آقامیری افزود: با ارائه آثار هنری با قیمت مناسب شعار هر ایرانی یک اثر هنری به وقوع می پیوندد و پول خرید این اثر هنری به دنیای هنر استمرار می بخشد و با این موضوع شاهد پویایی هنر و اقتصاد هنر خواهیم بود.
وی اضافه کرد: زمانی یک اثر هنری جاودان خواهد ماند که در جریان دید و ارزیابی مخاطب باشد که جشنواره ها و دوسالانه ها این نقش را ایفا می کنند. اگر ما بتوانیم اثر هنری خود را به خانه های مردم وارد کنیم به هدفمان که اقتصاد هنر است رسیده ایم.
وی با اشاره به اینکه مدیران دولتی می توانند با حمایت در زمینه هنر و حضور هنرمندان ایرانی در خارج از کشور نقش داشته باشند، گفت: مدیران و مسوولان دولتی می توانند نقش بسزایی در حضور هنرمندان ایرانی در خارج از کشور و شناساندن هنر ایران داشته باشند که این نیز به اقتصاد هنر کمک می کند.
گزارش: صدیقه بهارلو
انتشار دهنده: دهقانی
.........
منبع : https://www3.irna.ir/fa/News/82386275/
......
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید